Baklava rece cu lapte. Surpriza exotică de pe masa de Paști

Sursa foto: captură video YouTube AdyGio Kitchen
Sursa foto: captură video YouTube AdyGio Kitchen

Anul acesta, de Paști, ai vrea să ieși puțin din anonimat cu meniul festiv? Îți prezentăm o idee perfectă: baklavaua rece cu lapte.

Ingrediente

350 g nucă prăjită şi măcinata
250 g unt topit
1 pachet foi de baklava sau foi subţiri de plăcintă
4 linguri ulei

Sirop

700 ml lapte
500 g lapte condensat îndulcit

Pudrat

cacao opţional

Cum se prepară

"Amestecă untul topit cu uleiul şi despachetează pachetul de foi pentru baklava. Secţionează foile pe jumătate pentru a obţine două părţi cu număr egal de foi. Vei lucra cu una din părţi aşa că acoper-o cealaltă cu un prosop.

Unge tava pe care o vei folosi cu untul amestecat cu ulei. Aşază prima foaie în tavă şi unge-o cu unt amestecat cu ulei folosind o pensulă. Acoperă foaia unsă cu o altă foaie. Unge-o şi pe aceasta cu untul amestecat cu ulei. Procedează la fel până când vei termina foile din prima parte.

Pune nucă peste foile unse şi încearcă să o distribui egal pe toată suprafaţa. Apoi poţi să treci la următoarea jumătate de foi. Unge cu amestecul de unt şi ulei fiecare foaie pe care o aşezi până când le vei termina. Asigură-te că ungi bine şi marginile.

Odată ce ultima foaie este unsă, poţi să treci la porţionare. Secţionează pe jumătate, pe lung foile unse şi umplute. Fiecare jumătate va veni secţionată în altă jumătate. Secţionează pe lat pe jumătate apoi fiecare jumătate în trei părţi. Astfel vei obţine pătrate, 6 pe lung şi 4 pe lat, în total 24 de bucăţi. Unge baklavaua cu amestecul rămas. Va trebui să insişti pe tăieturi şi pe margini. Apoi tava poate fi introdusă în cuptorul preîncălzit la 170 C pentru 25-30 de minute.

Pune laptele condensat într-o cratiţă împreună cu laptele. Amestecă bine totul după care scoate baklavaua de la cuptor. Toarnă amestecul de lapte imediat peste baklava. Pune prăjitura la frigider pentru minim 6 ore după care se poate servi. Pentru porţionare, se merge cu cuţitul pe tăieturile gata formate şi se pudrează fiecare bucată individual cu cacao.

Noi am tăiat baklavaua în pătrate însă se poate porţiona în dreptunghiuri sau romburi. Spre deosebire de renumita baklava turcească clasică, acest tip de baklava nu se poate servi cu mâna întrucât este însiropată.

Noi am folosit o tavă de 28/43 de cm. Foile înjumătăţite vin perfect la această dimensiune dar va trebui să le tăiaţi după dimensiunea tăvii pe care o veţi folosi. Ca umplutură am folosit nucă, dar aceasta se poate înlocui cu fistic, arahide sau migdale. În cazul în care amestecul cu unt şi ulei se solidifică, va trebui ţinut într-un castron cu apă fierbinte", se explică pe adygio.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel