Baked Alaska. Prăjitura senzațională a zilei: Rețeta

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (erin)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (erin)

Baked Alaska este un desert foarte apreciat în SUA, unde i-a fost dedicată o zi specială. Așadar, azi, te invităm să încerci rețeta senzaționlă.

Totul a început în 1804, când fizicianul american Benjamin Thompson, care inventase mai multe dispozitive utile la gătit, a reuşit să obţină un nou desert, pe care l-a denumit omletă-surpriză, scrie Agerpres. El a descoperit că în timp ce aluatul conduce căldura şi poate să protejeze un miez rece - cum ar fi îngheţata -, un strat de bezea poate face acest lucru şi mai bine. Formula sa a stat la baza apariţiei unor deserturi umplute cu cremă sau cu îngheţată şi învelite în bezea.

Prima reţetă de Baked Alaska - desert cunoscut şi sub numele de omletă norvegiană, a apărut într-o carte de bucate din 1855 semnată de Aunt Mary. În cadrul campaniei sale Lick Global Warming, în 2005, compania americană producătoare de îngheţată Ben & Jerry a protestat faţă de operaţiunile de forare din Arctic National Wildlife Refuge, o zonă protejată din Alaska, prin prepararea celei mai mari prăjituri Baked Alaska din lume. Desertul a cântărit peste 517 kilograme şi a avut peste 1,2 metri înălţime.

Ce mod mai bun de a celebra #BakedAlaskaDay decât prin a învăţa să preparaţi acest desert unic şi să vă bucuraţi de el alături de cei dragi?

Rețeta Baked Alaska

Ingrediente

- 6 brioşe cu ciocolata
- 500 ml îngheţata
- 1/2 ceaşca zahăr
- 2 albuşuri mari
- 2 linguri esenţa vanilie

Cum se prepară

Tapetează un castron mic cu folie de plastic alimentară. Pune un strat de felii de brioşe de ciocolată pe fundul castronului. Umple castronul cu 1/3 din îngheţata ta preferată. Adaugă încă un strat etanş de felii de brioşă (poţi rupe unele discuri pentru a intra mai bine în formele din castron). Pune şi restul de îngheţată deasupra şi netezeşte ultimul strat. Pune ultimul strat de discuri de brioşe şi trage folia de plastic rămasă în afară deasupra. Dă prăjitura Alaska la congelator pentru circa 45 de minute, scrie retete.unica.ro.

Separat, bate albuşurile şi zahărul cu mixerul deasupra unei băi de abur (pune un vas cu apă pe foc foarte mic şi pune vasul în care mixezi bezeaua deasupra). Când amestecul este cald la atingere (circa 3 minute), dă bezeaua deoparte şi bate până face vârfuri lucioase (încă circa 5-7 minute). Adaugă esenţa de vanilie. Scoate prăjitura Alaska de la congelator şi trage de folia de plastic, astfel încât blatul şi îngheţata să iasă uşor din formă.

Răstoarnă domul pe un vas rezistent la foc (tavă pentru tort, vas yenna rotund, etc) şi foloseşte un poş pentru a face ţepi din bezea pe toată suprafaţa prăjiturii. Dă la cuptorul încins la maxim circa 4 minute, până ce vârfurile de bezea se caramelizează puţin. Se lasă puţin să se odihnească 8 minute şi apoi se taie și se servește.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel