Armata siriană şi forţele kurde, aliate împotriva rebelilor pro-turci

Armata regimului de la Damasc şi forţele kurzilor erau angajate miercuri împotriva rebelilor pro-turci din nordul Siriei, unde Turcia a lansat în urmă o ofensivă împotriva miliţiei kurde YPG, relatează organizaţia neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), citată de AFP.

Abandonaţi de Statele Unite, kurzii sirieni au chemat în ajutor forţele armate ale Siriei, cerându-le să se desfăşoare în unele sectoare din nord, în special la Manbij şi Ain Issa, la circa 30 de kilometri de frontiera cu Turcia.

Armata turcă şi aliaţii săi sirieni - foşti combatanţi rebeli împotriva regimului preşedintelui Siriei, Bashar al-Assad - au cucerit deja o fâşie lungă de circa 120 de kilometri din teritoriul sirian de la sud de frontieră.

OSDH afirmă că la nord-est de Ain Issa au loc "confruntări violente" între forţele armate siriene, alături de kurzi, şi rebelii pro-turci. Luptele se duc în apropierea autostrăzii strategice M4, în sectoare aflate între teritoriul controlat de kurzi şi zonele cucerite recent de aliaţii sirieni ai Turciei. Directorul organizaţiei neguvernamentale, Rami Abdel Rahman, precizează că armata siriană şi Forţele Democrate Siriene (SDF, conduse de YPG) acţionează "împreună".

Marţi seara, doi soldaţi sirieni au fost ucişi în apropiere de Ain Issa de tirurile de artilerie ale rebelilor. Luni, conform aceleiaşi surse, un alt militar şi-a pierdut viaţa în urma bombardamentelor de la Manbij.

Rusia, aliată a preşedintelui al-Assad, a insistat că nu va permite un conflict direct între Turcia şi Siria. Eventuale lupte între cele două armate "nu sunt în interesul nimănui şi ar fi inacceptabile", a declarat emisarul rus pentru Siria, Alexandr Lavrentiev. "Nu vom permite să se ajungă până acolo", a avertizat el.

Luptele între forţele kurde şi rebelii pro-turci au loc în special în apropierea frontierei, lângă Ras al-Ain, afirmă OSDH. Marţi noaptea, oraşul controlat de kurzi a fost lovit de artileria şi aviaţia turcă.

Acuzat că i-a abandonat pe foştii aliaţi kurzi ai Statelor Unite, preşedintele american Donald Trump a anunţat că vicepreşedintele Mike Pence şi secretarul de stat Mike Pompeo vor ajunge miercuri în Turcia, pentru a negocia un armistiţiu. Încă de marţi, însă, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan respinsese categoric propunerea SUA de încetare a focului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel