Antikytera, paradisul prea puţin cunoscut din marea Egee - VIDEO

Unsplash
Unsplash

Antikytera, insulă în marea Egee, este considerată de mulţi un adevărat paradis al liniştii. Vestită pentru descoperirile arheologice de acolo, insula oferă plaje superbe, dar şi cărări din Grecia Antică. 

Situată între Creta şi arhipelagul Peloponez, insula Antikytera este casa a câteva zeci de rezidenţi, care primesc tot ce au nevoie prin intermediul bărcilor. Aici intră mâncarea, dar şi benzina pentru cele câteva vehicule existente pe insulă. "Uneori, când marea e agitată, este imposibil pentru nave să ajungă în port", a explicat Panagiotis Pavlakis, sublocotenentul feribotului care face transporturi regulate spre insulă. 

Dar, pentru localnici insula este un paradis şi merită orice sacrificiu. "Nu există niciun alt loc în lume unde să găseşti atâta linişte", a explicat Giannis Tzinakos, un fost general al Forţelor Aeriene, pensionat, pentru greekreporter.com. 

Satul de pe insula Antikytera are doar 20 de rezidenţi, iar şcoala, închisă în urmă cu 24 de ani, s-a redeschis anul trecut pentru o tânără familie cu copii care s-a mutat pe insulă. Pentru a creşte populaţia, a fost lansată o campanie în colaborare cu Biserica Ortodoxă pentru a motiva oamenii să se mute pe insulă. 

Pe insula Antikytera există o singură cafenea, care este deschisă zilnic şi care are şi rol de magazin alimentar, dar şi loc de întâlnire pentru insulari. Hostelul local are 15 camere şi este disponibil celor care vor să viziteze insula. 

Dacă iarna insula pare părăsită, viaţa se întoarce vara, când oamenii cu rădăcini pe insulă vin în vacanţă din locuri îndepărtate, în special din Australia. Sunt, însă, şi turişti, în special din Grecia, care vin să se bucure de liniştea insulei. 

Antikytera este caracterizată de o frumuseţe rară, cu dealuri joase, cu floră şi faună bogate, cu capele desprinse parcă din tablouri, cu peşteri, dar şi cu multe cărări care datează din Grecia Antică, care dau ocazia turiştilor unor plimbări unice. În plus, insula are şi mai multe plaje izolate, pline de pietricele fine, care nu trebuie ratate de cineva care vrea să evadeze din agitaţia cotidiană. Cele mai populare plaje sunt Xeropotamos şi Kamarila, care se află la scurtă distanţă de principalul sat al insulei, Potamos. 

Insula, loc de exil şi popas pentru piraţi

Istoria insulei datează încă din Grecia Antică. Primii locuitori ai Antikyterei se numeau dolopi, care au fost apoi urmaţi de driopi şi cretani. Cuceritorii romani erau cunoscuţi pentru faptul că izgoneau persoanele exilate pe insulă. Dar insula nu a fost doar loc de exil, ci şi popas pentru piraţi. 

Cu toate astea, insula Antikytera este cunoscută cel mai mult pentru două situri arheologice remarcabile, descoperite în secolul XX. În primii ani ai secolului, două obiecte de bronz, de o extraordinară valoare arheologică, au fost recuperate din mare lângă insulă. Este vorba despre faimoasa "Tinerii din Antikytera", care datează din 340 î. Hr, dar şi de un mecanism folosit pentru calcule calendaristice şi astronomice, care datează din anul 80 î.Hr. 

Cele două obiecte sunt expuse la Muzeul Naţional de Arheologie din Atena. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel