Andrew Noble, despre noua propunere a Marii Britanii: Are o şansă bună să evite un Brexit fără acord

Noua propunere de acord privind frontiera irlandeză transmisă de premierul britanic, Boris Johnson, preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, 'este un pas mare' şi are o şansă să fie aprobată de Bruxelles şi de Parlamentul din Regatul Unit, a declarat, miercuri, ambasadorul britanic la Bucureşti, Andrew Noble. 

'Este un pas mare (...) Dacă Comisia are voinţa politică şi încurajarea din partea statelor membre de a continua negocierile foarte-foarte repede, acum, pe un număr mic de teme, în mare pe baza draftului, atunci un acord ce poate fi susţinut de Consiliul European şi de Camera Comunelor, pe 19 octombrie, este plauzibil', le-a spus diplomatul jurnaliştilor. Acest acord cu modificări, a apreciat el, 'este o cale'. 'Nu spun că va trece garantat. Nu m-aţi crede dacă aş spune asta. Nu este garantat, dar are o şansă bună să treacă şi să evite un Brexit fără acord. Iar un Brexit fără acord ar fi un lucru rău pentru noi toţi', a apreciat Noble.

Întrebat ce se va întâmpla în eventualitatea în care Bruxelles-ul va refuza această nouă propunere de acord, Noble a spus: 'Cred că îşi asumă o mare responsabilitate faţă de istorie. Cred că nimeni din Consiliul European nu vrea să fie cel ce a împiedicat un acord'. 'Cred că lucrurile nu devin mai uşoare cu cât ai mai mult timp la dispoziţie. Premierul şi mai mulţi din UE au fost de acord că tema asta a ocupat deja destul timp. Trebuie să fie pus punct pe 31 octombrie iar angajamentul include şi varianta fără acord', a afirmat diplomatul.

Premierul britanic, Boris Johnson, i-a scris, miercuri, preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, oferindu-i ceea ce el numeşte un 'compromis rezonabil' pentru modificarea acordului privind Brexit-ul în legătură cu frontiera irlandeză, relatează DPA, Reuters şi AFP. În scrisoarea către Juncker, Johnson spune că vrea să înlocuiască aşa-numita 'plasă de siguranţă' convenită, care urmăreşte să garanteze o graniţă irlandeză deschisă, cu aranjamente vamale alternative. Concret, noul plan propus de Marea Britanie prevede ca Irlanda de Nord să aparţină aceleiaşi zone vamale ca Marea Britanie, dar ca provincia britanică să păstreze regulile UE pe o perioadă de tranziţie pentru toate bunurile, nu doar pentru produsele agricole.

Până la sfârşitul perioadei de tranziţie după Brexit, în decembrie 2020, parlamentul şi executivul din Irlanda de Nord vor trebui să îşi dea acordul pentru acest sistem, iar apoi vor trebui să îl aprobe la fiecare patru ani, conform documentului. Pe de altă parte, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că propunerea prezentată miercuri de prim-ministrul Boris Johnson pentru a permite o ieşire negociată a Marii Britanii din Uniunea Europeană 'comportă încă unele puncte problematice', transmite AFP. Juncker a 'recunoscut progresele pozitive, mai ales în ce priveşte alinierea completă a reglementării pentru toate mărfurile şi controlul mărfurilor provenind din Marea Britanie şi care intră în Irlanda de Nord', se afirmă în comunicatul emis de biroul său de presă, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel