EXCLUSIV  Amenințări în zona gri, sub Amendamentul 5, confirmate de numărul doi din NATO. Mircea Geoană: O încleștare. Nu trebuie să ascundem

foto pixabay
foto pixabay

Mircea Geoană, numărul doi din NATO, a vorbit, pentru DCNews, despre amenințarea la limita Articolului 5 care există în mod real și care amplifică fracturi din societățile țintite. 

Un sondaj INSCOP arăta că 24% din români văd Rusia care pe o amenințare pe frontul cibernetic, al propagandei. Pe locul al doilea se află UE, văzută ca generatoare de propagandă, în condițiile în care curentele naționaliste își fac loc către vârful politicii. Autorii sondajului remarcau că nu se întreprind acțiuni în fața acestui fenomen. 

”Preocupare legitimă. Sentiment de insecuritate”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a răspuns, în fața acestei situații, în interviul acordat DCNews.ro și DefenseRomania.ro, că ”Este o preocupare legitimă a cetățenilor din toate statele aliate. Noi urmărim tendințe ale opiniei publice din foarte multe țări și organizăm sondajele proprii. Citeam recent, pe un sondaj făcut în Canada, că sunt foarte multe preocupări pe care cetățenii le resimt din perspectiva vieții lor obișnuite, nu toată lumea este expert în geopolitică și fiecare citește într-un registru personal, foarte acut de multe ori, acest sentiment de insecuritate, mai larg decât riscurile tradiționale de natură geopolitică. Este firesc ca, într-o lume frământată și agitată de pandemie, cu multe rupturi în țesutul social și economic, cu erodarea încrederii în instituții, este o realitate, nu trebuie să ascundem, cetățenii resimt acel sentiment crescut de insecuritate”. 

Tensiuni și riscuri sub nivelul de conflict deschis tradițional

”Foarte multe dintre riscurile de insecuritate pe care noi, la NATO, le analizăm și încercăm să găsim soluții pentru acestea, sunt într-o zonă mai gri, sub Articolul 5, care e o chestiune legată de conflict militar și amenințare directă, tradițională, militară la adresa securității statelor membre și acolo cu toții avem obligația asumată prin tratat că vom ieși și ne vom apăra unii pe ceilalți, este foarte important” a mai punctat numărul 2 din NATO. El a precizat că ”foarte multe dintre aceste tensiuni și riscuri de securitate se află undeva sub acest nivel de conflict deschis, în mod tradițional, conflict militar. (Sunt amenințări de domeniul n.r.) cibernetic, hibrid, foarte multe operațiuni hibride, multă dezinformare, o capacitate de a amplifica fracturi reale sau imaginare din societățile noastre democratice, de către actori statali și non-statali și este firesc ca cetățenii să fie preocupați”. 

Domeniul cibernetic este adoptat de NATO ca al patrulea domeniu operațional al NATO. ”E o încleștare pe această zonă” a dezvăluit Mircea Geoană, pentru DCNews, precizând că NATO este extrem de activă în această zonă, în mod defensiv, asta deși multe state NATO, în deciziile suverane, au și dimensiuni ofensive. 

Vezi mai mult în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel