Alegeri Germania. Merkel, sondaj de ultimă oră. Rezultat istoric

Duminică, Germania voteaza și sondajele arată că Angela Merkel are toate șansele să atingă recordul cancelarului Konrad Adenauer.

Cei 12 ani de guvernare, în diverse formule, nu au erodat Uniunea Creștin Democrată - CDU - într-atât încât să piardă primul loc în opțiunile germanilor, alături de sora bavareză Uniunea Creștin Socială.

Mulți o vad pe Mutty - "mami", cum e alintată Angela Merkel - ca fiind garantul stabilității germane în plan intern și extern. Decizia de a deschide ușa pentru un milion și jumătate de refugiați, în 2015, a provocat pierderi CDU. Dar o parte din terenul pierdut a fost recuperat.

Angela Merkel: "Cinstit vă spun că, dacă trebuie să ne cerem scuze pentru că am fost prietenoşi cu cei aflaţi la ananghie, atunci nu aceasta este ţara mea."

Totuși, Angela Merkel a tras niște învățăminte. Și chiar dacă refuză să stabilească un număr limită de refugiați, cancelarul a spus-o clar: valul de refugiați din 2015 este un episod care nu se va repeta.

Martin Schulz, liderul social-democraţilor: "Vă mulţumesc pentru încredere. Este primul pas spre câştigarea cancelariei."

Aşa credea Partidul Social Democrat SPD în martie, când l-a nominalizat pe Schulz, cu unanimitate de voturi, candidat la șefia cancelariei. Sondajele îl plasau atunci pe social democrat chiar cu un procen doua inaintea crestin dmocrtilor. Și începuse să se vorbească despre Schulz ca despre politicianul care va reuși să o detroneze pe Merkel. Euforia a durat puțin, iar creștin democrații i-au devansat la o diferență fără emoții, informează TVR.

Germania a ajuns un refugiu al infractorilor și teroriștilor din toată lumea - spun cei de la dreapta radicala - mai exact AFD - Alternativa pentru Germania, partid nou apărut, înființat acum 4 ani, care, prin criza refugiaților, a primit oxigen din belșug, așa că a reușit câștiguri semnificative în alegerile regionale. Cel mai mult i-au ajutat discursurile anti-islam și anti-refugiați. Tânărul partid ar putea deveni a treia forță a țării și, dacă se confirmă sondajele, ar fi prima dată, în 70 de ani, când dreapta radicală ajunge în Bundestag.

Alexander Gauland, lider Alternativa pentru Germania: Islamul este şi o doctrină politică, nu poate fi considerat doar religie. Ca doctrină politică, Islamul este incompatibil cu sistemul democraţiei liberale.

Scrutinul i-ar putea readuce pe liberali pe scena parlamentară; ei au pierdut Bundestagul, la alegerile trecute, iar acum speră într-o revenire și poate chiar în participarea la o coaliție.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel