60 de țări cer suspendarea timp de 3 ani a brevetelor pentru vaccinuri și alte echipamente medicale

Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ

Aproximativ 60 de țări ale lumii au cerut Organizației Mondiale a Comerțului renunțarea la brevetele vaccinului.

Potrivit Agerpres, țările cer Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) o renunțare mai largă la brevete, nu doar la cele pentru vaccinuri. Astfel, firmele ar urma să primească liber la producția vaccinului, dar și a instrumentelor medicale necesare pentru a lupta împotriva pandemiei coronavirusului, au anunțat sâmbătă ONG-urile Medecins Sans Frontieres (MSF) și Knowledge Ecology International (KEI).

Conform surselor citate, peste 60 de țări au înaintat OMC un text revizuit privind renunțarea la protecția proprietății intelectuale pentru vaccinurile COVID-19 și alte instrumente medicale. KEI a publicat ceea ce consideră a fi un text revizuit, care solicită ca derogarea să fie extinsă și pe termen lung. Contactată de AFP, OMC nu a putut confirma imediat autenticitatea documentului.

Fără brevete pentru vaccinuri, tratamente, diagnostice, dispozitive medicale și echipamente de protecție

Potrivit textului, derogarea ar trebui să includă, pe lângă vaccinuri, tratamente, diagnostice, dispozitive medicale și echipamente de protecție, precum și materialele și componentele necesare pentru producerea acestora. Textul subliniază, de asemenea, că derogările ar trebui să rămână în vigoare timp de "cel puțin trei ani" după intrarea în vigoare a textului, după care Consiliul General al OMC ar trebui să decidă dacă derogările ar trebui retrase sau prelungite.

„Având în vedere creșterea înspăimântătoare a numărului de infecții și de decese în țările în curs de dezvoltare, precum și tratamentele potențial promițătoare care sunt în curs de dezvoltare, este imperativ ca guvernele să aibă toată flexibilitatea de care au nevoie pentru a face față acestei pandemii”, a declarat Leena Manghaney, șefa MSF Asia de Sud, într-un comunicat. Începând din octombrie, OMC se confruntă cu apeluri din partea Indiei și Africii de Sud pentru a ridica temporar protecția proprietății intelectuale, ceea ce, potrivit susținătorilor măsurii, ar crește producția în țările în curs de dezvoltare și ar rezolva problema disparităților majore în ceea ce privește accesul la vaccinuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel