Mugur Isărescu, atac la Codul Fiscal. Opiniile BNR coincid cu cele ale FMI

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, s-a întâlnit luni cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, pentru a discuta despre pachetul de măsuri inclus în Codul Fiscal. Mugur Isărescu a atras, încă o dată,  atenția despre  riscurile la adresa stabilităţii şi aglomerarea de reduceri într-o perioadă scurtă.

Ieri ne-am văzut cu ministrul de Finanţe, întâlnirea este instituţională, trebuie să spun că nu este nimic nou, aceste întâlniri fac parte din întâlnirile instituţionale şi din conlucrarea între cele două instituţii. Zilnic specialişti din Banca Naţională se întâlnesc cu specialişti din Ministerul de Finanţe, este o chestiune absolut normală (...) Schimbul de informaţii a fost foarte bun, nu ne-a spus lucruri noi pentru că ne ştim poziţiile, noi am reiterat riscurile la adresa stabilităţii, dânsul a subliniat şi contextul politic în care are loc această dezbatere despre Codul Fiscal", a declarat marţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la briefingul de presă după şedinţa de politică monetară a Consiliului de Administraţie al BNR.

El a arătat că reprezentanţii BNR au subliniat încă o dată că poziţia Băncii Naţionale nu se referă la Codul Fiscal, admiţând că include multe elemente bune, ci se referă la pachetul de măsuri, de reducere de taxe şi impozite, aglomerate într-o perioadă foarte scurtă de timp.

Citește și: FMI, reacție dură cu privire la Noul Cod Fiscal, într-o scrisoare deschisă

"Nu e vorba nici de alb-negru da sau împotriva Codului Fiscal, nu este nici alb-negru da sau împotriva măsurilor fiscale, este vorba de dozaj, de măsuri. Sunt foarte multe reduceri de impozite, la toate proporţiile sunt mari, cifra de deficit este de 2,2-2,3% din PIB. Ea pare mică, dar este o cifră foarte mare, ea poate să schimbe traiectoria economiei româneşti pentru că este prinsă într-o perioadă foarte scurtă şi, chiar dacă am vrea, nu putem să compensăm dintrodată. De aceea, dozajul este cheia problemei", a reiterat Isãrescu.

El a reluat şi comparaţia dintre stabilitatea preţurilor şi sănătate, spunând că nu trebuie pierdută, în caz contrar tratamentele fiind dureroase.

"Îţi dai seama cât de importante sunt când le pierzi, iar reparaţiile, tratamentele sunt dureroase, aşa cum se întâmplă şi cu sănătatea. De aceea, sub nicio formă nu trebuie s-o pierdem", a mai spus guvernatorul.

Mugur Isărescu a comentat și opinia transmisă de reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional privind Codul Fiscal, acesta apreciind că opiniile coincid cu cele ale băncii centrale.

"Am citit şi eu comunicatul Fondului şi mi se pare că merge în aceeaşi direcţie şi insistă pe aceleaşi lucruri. În sfârşit, dânşii fiind mai apropiaţi pe probleme fiscale cu Ministerul de Finanţe, fac şi recomandări privind unele opţiuni", a adăugat şeful băncii centrale.

Citește și: Mugur Isărescu a sărit calul în privința Codului Fiscal, spune Traian Băsescu

El a subliniat ideea din opinia FMI privind creşterea consumului în urma aplicării reducerii masive de impozite şi taxe.

Fondul Monetar Internaţional recomandă României să tempereze amploarea şi viteza de implementare a măsurilor de politică fiscală, precum şi noile planuri de cheltuieli pentru a reuşi să reducă treptat datoria publică, să relaxeze povara fiscală şi să finanţeze proiecte noi.

"România a făcut paşi importanţi în ultimii şapte ani pentru a-şi îmbunătăţi finanţele publice controversate. Suntem îngrijoraţi că, în forma sa actuală, acest Cod Fiscal, ar periclita aceste realizări. El ar presupune o pierdere anuală de venituri de aproximativ 2,2% din PIB şi o majorare a deficitului bugetar de până la cel puţin 3% din PIB, plasând astfel datoria publică pe o traiectorie ascendentă", se arată într-o opinie cu titlul "Decizie crucială", semnată de şefa misiunii FMI pentru România, Andrea Schaechter, şi reprezentantul rezident al FMI pentru România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa.

Cei doi arată că, în mod alternativ, s-ar impune reducerea cheltuielilor statului şi renunţarea la iniţiativele noi de cheltuieli, inclusiv la cele de infrastructură, apărare, salarii, sănătate şi educaţie, pentru a menţine sub control deficitul.

Codul Fiscal urmează să fie discutat din nou de Ministerul Finanţelor cu BNR şi reprezentanţii partidelor politice, fiind convocată o sesiune extraordinară a Parlamentului la finele acestei luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel