Eveniment unic pentru Adrian Năstase: Rămâne în sarcina posterității...

Fostul premier Adrian Năstase a sărbătorit marți, alături de numeroase personalități, împlinirea a 25 de ani de la constituirea Fundației Europene Titulescu (FET), ocazie cu care a ținut să menționeze că în toți acești ani, fundația a cărei președinte fondator este "este spaţiul în care viziunea viitorului se naşte din substanţa trecutului".

Potrivit celor scrise de fostul premier pe blogul personal, la evenimentul care a marcat un sfert de veac de activitate al FET, organizat la Casa Titulescu din Șos. Kiseleff, au fost prezente numeroase personalități, "intre care presedintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, reprezentantul ministrului de externe, secretarul de stat Victor Micula, academicianul Bălăceanu-Stolnici, academicianul Razvan Theodorescu si ceilalti membri ai Boardului. Au fost desemnati, conform Statutului mai multi membri de onoare, intre ei academicianul Dinu C. Giurescu, academicianul Ioan Aurel Pop, profesorul Ioan Scurtu si a fost ales in Consiliu, Mihai Daraban, presedintele Camerei de Comert si Industrie. Am primit numeroase mesaje din strainătate, spre exemplu de la Jean d'Ormesson sau Robert Badinter, membri fondatori".

"În urmă cu 25 de ani, în aula Academiei Române, cu ocazia comemorării a 50 de ani de la moartea ilustrului diplomat și om politic român, Nicolae Titulescu, eminente personalități politice, diplomatice și științifice din România și Europa decideau crearea Fundației Europene Titulescu", a spus Adrian Năstase în alocuțiunea rostită în deschiderea evenimentului aniversar.

"Fundația care împlinește astăzi un sfert de secol s-a dovedit un loc de autentică vibraţie intelectuală, o prestigioasă tribună de idei şi un laborator de cercetare. Este "o poartă în timp şi spaţiu", prin excelenţă un loc de intersecţie: al oamenilor, al ideilor, al valorilor, al principiilor, al proiectelor. Un loc plin de viaţă, un loc care absoarbe şi oferă, la rândul său, energie vibrantă pentru toţi cei care sunt pregătiţi să o primească. Un spaţiu al uceniciei, dar şi al consacrării. Fundaţia Europeană Titulescu este spaţiul în care viziunea viitorului se naşte din substanţa trecutului", a adăugat fostul premier, notând câteva dintre cele mai importante realizări ale fundației de-a lungul timpului scirs de la constituire, inclusiv acela "de a-l aduce pe Titulescu acasă, după 50 de ani de exil impus. Își odihnește somnul veșnic acolo unde i-a fost dorința, în inima României, în curtea Bisericii Sf. Nicolae din Șcheii Brașovului".

[citeste si]

Totodată, președintele FET a ținut să menționeze cum fundația sa și-a deschis semnificativ porțile către tânăra generație, prin organizarea mai multor cursuri a căror tematică privește atât aprofundarea cunoștințelor referitoare la conjunctura internațională și principalii actori din relațiile internaționale, dar și la obiectivele politicii externe românești în epoca modernă si contemporană, sau la poziția României în noul context geopolitic al secolului XXI.

"Nu aș putea să închei fără a aminti de toți aceia care, de-a lungul ultimilor 25 de ani, au fost alături de Fundație, cu pasiune, entuziasm și devotament, în slujba idealurilor și valorilor pe care le promovăm. Un gând special îi este adresat profesorului George G. Potra, director executiv al Fundației timp de mulți ani, care ne-a părăsit de curând", a adăugat fostul premier, care și-a încheiat discursul cu un mesaj deosebit.

"Îmi stăruie în minte cuvintele lui Titulescu: "Socotelile noastre cu viitorul sunt simple. Lui îi putem spune: Aşa te-am întrezărit, aşa am înţeles să te servim. Așteptăm să te realizezi ca să vedem dacă ţi-am fost slujitori buni sau răi". Aceasta este misiunea pe care și noi, ca și el, ne-am asumat-o în urmă cu un sfert de veac și de la care astăzi, la ceas aniversar, promitem să nu abdicăm. Rămâne în sarcina posterității să decidă dacă ne-am ținut sau nu de cuvânt", a conchis Adrian Năstase, la 25 de ani de la crearea FET.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel