Cazul unui român la CEDO răsună pe toată planeta! Șefii au voie să-ți monitorizeze discuțiile private

Cazul unui român care și-a căutat dreptatea la CEDO, după ce a fost concediat de angajator pentru că a vorbit pe Yahoo Messenger, răsună pe toată planeta.

Bărbatul a fost concediat de angajatorul său, după ce a folosit Yahoo Mesenger în scopuri personale. 

Reclamantul s-a plâns, în special, de faptul că decizia angajatorului său de a-i desface contractul de muncă s-a bazat pe încălcarea dreptului său la respectarea vieții sale și a corespondenței și că instanțele judecătorești naționale nu au reușit să protejeze acest drept al său.

Marți, 12 ianuarie 2016, în hotărârea pronunțată în cauza Bărbulescu împotriva României, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu majoritate, a constatat că nu a fost încălcat art. 8 (dreptul la respectarea vieții private) din Convenție.

Decizia CEDO răsună pe toată planeta, iar ziarele au intrat în breaking news.

 

Ce spune CEDO - VEZI AICI DEOCUMENTUL OFICIAL

Deși este adevărat că nu s-a susținut că reclamantul ar fi cauzat un prejudiciu real angajatorului său, Curtea constată că nu este nerezonabil pentru un angajator a dori să verifice dacă angajații își îndeplinesc sarcinilor lor profesionale în timpul orelor de lucru. Mai mult, au fost verificate doar conversațiile pe contul de Yahoo Messenger, nu și alte date sau documente stocate pe calculatorul său. Prin urmare, se constată că monitorizarea angajatorului a avut câmp limitat și a fost proporțională.

În plus, Curtea constată că reclamantul nu a explicat în mod convingător de ce a folosit contul de Yahoo Messenger în scopuri personale.

Având în vedere cele de mai sus, Curtea conchide că, în speță, nu există nimic care să indice că autoritățile naționale nu au reușit să găsească un echilibru echitabil, în marja lor de apreciere, între dreptul reclamantului la respectarea vieții sale private și interesele angajatorului său. Prin urmare, nu a fost o încălcat articolul 8 din Convenție.

Situația reclamantului, descrisă, pe larg, pe www.legal-land.ro.

Din 1 august 2004 până în 6 august 2007, reclamantul a fost angajat la companie privată ca inginer care se ocupa de vânzări. La cererea angajatorului său, el a creat un cont Yahoo Messenger pentru a răspunde întrebărilor clienților.

La 13 iulie 2007, angajatorul l-a informat de faptul că mesajele lui de pe Yahoo Messenger au fost monitorizate între 5-13 iulie 2007 și că înregistrările arătă că a folosit Internetul în scopuri personale, contrar reglementărilor interne. Reclamantul a răspuns în scris că el a folosit Yahoo Messenger doar în scopuri profesionale. Când i-au fost prezentate transcriptul de patruzeci și cinci de pagini al conversațiilor sale pe Yahoo Messenger, reclamantul a notificat angajatorul său că, prin încălcarea corespondenței sale, este răspunzător în conformitate cu Codul Penal.

Cele patruzeci și cinci de pagini conțineau transcrieri ale tututor mesajelor dintre reclamant și logodnica sa, dintre reclamant și fratele său în perioada în care au fost monitorizate; mesajele priveau probleme personale ale reclamantului. Transcrierea, de asemenea, conținea cinci mesaje scurte care reclamantul le-a schimbate cu logodnica sa la 12 iulie 2007, folosind un cont personal Yahoo Messenger; aceste mesaje nu dezvăluiau nicio informație intimă.

La data de 1 august 2007, angajatorul a desfăcut contractul de muncă al reclamantului pentru încălcarea reglementărilor interne ale companiei, arătând, printre altele: „Este strict interzis ... a utiliza calculatoarele, fotocopiatoarele, telefoanele, ....în scopuri personale. "

Reclamantul a contestat decizia angajatorului său în fața Tribunalului București. El s-a plâns că această decizie era nulă, deoarece, prin accesarea de mesajelor sale, angajatorul a încălcat dreptul său la corespondență protejat de Constituția României și Codul penal.

Tribunalul a respins contestația sa, motivând că angajatorul a respectat procedura de concediere prevăzută de Codul Muncii, reclamantul a fost informat în mod corespunzător asupra reglementărilor angajatorului care interziceau utilizarea resurselor companiei în scopuri personale. Curtea de Apel București a respins recursul reclamantului și a menținut hotărârea pronunțată de către Tribunal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel