23 august 1944, zi de baie în armată. "De astă dată o să-i batem în p... goală!"

Mareșalul Ion Antonescu a fost arestat în seara zilei de 23 august. A fost planul de rezervă în caz de refuz de scoatere a României din război. Antonescu a fost șocat. În acea seară s-a pus punct dictaturii mareșalului.

CITEȘTE ȘI: Adevărul istoric: Ce a câștigat România la 23 August. Cum a fost asociat numele lui Ceaușescu cu răsturnarea lui Antonescu

Florin Costiniu scrie, în "O istorie recentă a poporului român" despre seara zilei de 23 august 1944, când improvizația nu a lipsit din acel moment crucial. Înlăturarea lui Antoneescu era plănuită pentru 26 august. A fost devansată pentru că mareșalul a cerut audiență la palat. Arestarea mareșalului a fost făcută în pripă. Trupele din Capitală nu intraseră în dispozitivul de luptă.

Zi de baie în armată

Colonelul Dumitru Dămăceanu, şeful Statului Major al Comandamentului Militar al Capitalei, a ajuns la palat după arestarea mareșalului. El a cerut să nu fie anunțară schimbarea de guvern până când nu vor fi luate toate măsurile militare. A explicat suveranului că ziua de 23 august 1944 era "ziua de baie în armată și toți soldații erau în izmene". Toți au sărit cu gura pe colonel. Regele i-a spus: "Cum să rămână țara 24 de ore fără guvern?". Aldea i-a reproșat colonelului că n-a fost de găsit când mareșalul Antonescu a cerut audiență la Palat. "Aia n-ar fi nimic. S-a mai întâmplat, dar să dispară şi să nu-l găsească nimeni e de neînchipuit", a fost replica dată regelui.

Au urmat replici savuroase:

Grigore Niculescu Buzeşti: "Nici noi nu ştiam că vor veni la palat, când vor sosi şi dacă vor fi arestaţi".

Mircea Ionniţiu, secretarul particular al regelui: "Ba ştiam foarte bine, de la unsprezece şi jumătate, dar dumneata- Dămăceanu- n-ai vrut să dăm alarma. Dacă domnul Mocsonyi te asculta, nici n-am fi reuşit să-i arestăm".

Generalul Constantin Sănătescu: "Măi, Dămăcene, uiţi că şi Mărăşeştii s-au câştigat în izmene. De astă dată o să-i batem în p... goală!".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel