Wimbledon a ridicat interdicția: Jucătorii de tenis ruși și belaruși vor putea participa la turneu. Reacția Ucrainei

Fotografie de la Gonzalo Facello/ Pexels
Fotografie de la Gonzalo Facello/ Pexels

Sportivii ruși și belarusi vor putea concura la ediția din acest an a turneului de tenis de la Wimbledon ca ”atleți neutri”, au declarat organizatorii turneului într-un comunicat emis vineri.

În aprilie 2022, Wimbledon a emis o interdicție pentru jucătorii din ambele țări din cauza invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia - în timpul căreia unele trupe ruse au intrat în Ucraina prin Belarus, un aliat apropiat al Moscovei, scrie Politico.

”Intenția noastră actuală este să acceptăm înscrieri de la jucători ruși și belarusi, să concureze ca sportivi „neutri” și să respecte condițiile adecvate”, au spus organizatorii într-un comunicat.

Aceasta include interzicerea ”exprimărilor de sprijin pentru invadarea Ucrainei de către Rusia sub diferite forme”, precum și ”intrarea jucătorilor care primesc finanțare din partea statelor ruse și/sau belaruse”, inclusiv din partea companiilor de stat, se arată în comunicat.

Ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a reacționat rapid, numind decizia organizatorilor ”imorală” și acuzându-i că găzduiesc ”două [țări] complice la crimă”. ”Facem apel Guvernului britanic să refuze vizele jucătorilor lor”,  a scris Kuleba pe Twitter.

Citește și: Guvernul ucrainean le-a interzis sportivilor să concureze cu ruşii în probele de calificare pentru JO 2024

Ian Hewitt, președintele All England Club care organizează turneul, a calificat decizia ”incredibil de dificilă” și a spus că organizatorii ”continuă să condamne în totalitate invazia ilegală a Rusiei”.

”Părerea noastră este că, luând în considerare toți factorii, acestea sunt cele mai potrivite aranjamente pentru Campionatele din acest an”, a spus Hewitt. Turneul va avea loc la Londra, în iulie.

În 2023, premiul Grand Slam de la Australia Open, a fost câștigat de o jucătoare din Belarus, Aryna Sabalenka.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel