EXCLUSIV  Vremea la munte în weekendul 30-31 martie. Coțofan (ANM) semnalează un risc major pentru turiști / video

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Dumitru-Marius Coțofan, director la Centrul Meteorologic Regional Dobrogea (ANM), a vorbit despre încălzirea din ultimele zile și efectul pe care aceasta îl are asupra stratului de zăpadă de la munte.

Directorul Dumitru-Marius Coțofan de la Centrul Meteorologic Regional Dobrogea (ANM) a fost invitat la interviurile DC News, unde a explicat că, pe fondul încălzirii din aceste zile, stratul de zăpadă de la munte devine instabil și riscul de avalanșă este extrem de mare la altitudini de peste 1.800 de metri.

„Din acest weekend vom avea temperaturi foarte plăcute. Inclusiv la munte acestea cresc foarte mult, chiar dacă acum câteva zile a fost un episod de ninsoare, când a căzut destul de multă zăpadă la peste 1.400 de metri. Acum va fi cald, dar va bate vântul, iar la peste 1.800 de metri va fi risc de avalanșă de gradul 4. Sub 1.800 de metri riscul e moderat, de gradul 2. Sfârșitul lunii martie - început de aprilie este perioada în care, pe fondul încălzirii, zăpada pleacă foarte, foarte ușor.

De asemenea, ploile care cad în această perioadă din an topesc o parte a stratului de zăpadă, destabilizează și avalanșele pot pleca foarte ușor la vale“, a precizat Dumitru Marius Coțofan.

CITEȘTE ȘI        -        EXCLUSIV  Paradox cu praful saharian care tranzitează România în aceste zile / video

Jurnalistul Val Vâlcu a întrebat dacă perioada aceasta mai este optimă pentru schi pe crestele montane.

„Din ce în ce mai mulți oameni merg la schi. Sunt foarte mulți pasionați de schi extrem, atât de la noi din țară, cât mai ales din străinătate. Acum 2 luni, în Munții Țarcu, un cetățean olandez a murit. Ei intră foarte mult pe văi, pe zone neamenajate și acolo riscul e cel mai mare.Lumea e dornică de adrenalină și riscă destul de mult, câte o dată cu prețul vieții, cum a fost și acel caz“, a mai zis Dumitru-Marius Coțoan.

CITEȘTE ȘI        -      EXCLUSIV  Temperaturi de vară în weekend. Coțofan (ANM) anunță o „încălzire masivă“ / video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel