Vicepreședinte PE: Se fac antrenamente ”acolo unde Băsescu e bine organizat”. Vor să discrediteze alegerile

Vicepreședintele Parlamentului European Ioan Mircea Pașcu  trage un semnal de alarmă pentru votul de duminică, la alegerile prezidențiale 2014. Potrivit unor informații care circulă la Bruxelles, ”acolo unde Traian Băsescu a fost întotdeauna bine organizat” se fac antrenamente  pentru filmarea cozilor la secțiile de votare. În editorialul scris pentru DCNews, Ioan Puiu Pașcu lansează ipoteza că tabăra lui Klaus Iohannis va încerca să acopere înfrângerea de la urne  prin acțiuni de stradă. Scopul: discreditarea și, punerea în discuție a anulării alegerilor.

Chiar dacă Iohannis însuși s-a resemnat, spunând după emisiunea de la B1 Tv  ”campania s-a încheiat”, nu TOȚI susținătorii acestuia au depus armele, scrie Ioan Puiu Pașcu. Vicepreședintel PE pleacă de la o amenințare strecurată de Traian Băsescu, la învestitura ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu. Miza ar fi, potrivit lui  Pașcu, nu atât alegerea în sine a primarului Iohannis, ca președinte, ci speranța ca, odată acest lucru întâmplat, îl va scăpa de răspundere pe Traian Băsescu pentru ceea ce a comis înainte și în timpul mandatului.

Iată integral editorialul scris de Ioan Mircea Pașcu:

 

“Campania s-a incheiat” a spus dl. primar Johannis. Intrebarea este: sunt TOTI cei din spatele sau la fel de resemnati?

 

Am urmarit si a doua dezbatere – ultima, intrucat am inteles ca dl. Primar Johhanis nu mai vine si la Antena 3 – cu dublul sentiment ca a fost mai bine pregatita ca prima (daca Realitatea tot astepta raspuns de la stafful dlui primar Johannis, nu inteleg de ce nu a fost pregatita pentru cazul in care dl. primar ar fi acceptat, fiind luata prin surprindere, cand acest lucru s-a intamplat …) si ca dl. primar Johannis a spus – in sfarsit – un adevar, si anume ca “aceasta campanie s-a sfarsit”!

Legat de pregatirea unui asemenea tip de dezbatere, urmarind-o pe prima, cea de la Realitatea, nu m-am putut opri sa nu imi aduc aminte cum a fost pregatita prima asemenea dezbatere intre domnii Iliescu, Campeanu si Ratiu inaintea alegerilor prezidentiale din mai 1990. Cu vreo doua, trei zile in avans, stafful dlui Iliescu, care ii includea, in afara de mine, pe colegii Vasile Secares, Dan Mircea Popescu, Vladimir Pasti, Gheorghe Scortan s.a. am avut o zi intreaga de discutii cu dl. Iliescu la Scrovistea. Aceasta zi venea dupa propria noastra pregatire si consta in identificarea temelor si intrebarilor posibile care puteau veni din partea adversarilor, cu exersarea raspunsurilor cele mai bune. In afara de continut, s-au luat in calcul toate celelalte “ingrediente”: aranjamentul studioului, tinuta, imbracamintrea, autocontrolul, tot. Sa nu uitam, dl. Iliescu ne era superior atat ca varsta, cat si ca experienta politica, si totusi am putut sa conlucram foarte bine … Ma intreb cum s-or fi desfasurat lucrurile acum in tabara dlui primar Johannis, de a putut veni la prima dezbatere asa cum a venit?

Aceasta a doua dezbatere a aratat ca ambii candidati, dar si postul de televiziune, au invatat din prima dezbatere. Victor Ponta a fost mai retinut in interventiile sale, ascultand pana cand interlocutorul sau termina (desi, au fost si cateva momente in care adversarii s-au duelat in replici, ignorand moderatoarea), iar dl. Johannis a aratat ca s-a lasat pregatit de staff, de data asta, fie si daca ma gandesc ca s-a autocontrolat si nu a mai avut acea cautatura haina, pe sub sprancene, aruncata lui Victor Ponta in prima dezbatere … In plus, a avut si doua dosare pe masa, cititind din hartiile pregatite de staff.  Cu toate acestea, au fost momente cand a ramas vadit descumpanit in fata intrebarilor interlocutorului sau, ceea ce a justificat prenumele interlocutorului sau. Dl. primar Johannis nu are replica, ce sa-i faci, domnia sa este adeptul “lucrului bine facut”, nemteste, confirmand gluma care spune ca, daca ii dai unui neamt un sfert de ora de pregatire, va fi cel mai spontan om din lume …

Daca luam sondajele de opinie, care il dau toate favorit pe Victor Ponta si adaugam rezultatul celor doua dezbateri care ii este favorabil, concluzia este ca, duminica, vom asista la victoria logica a lui Victor Ponta. Intrebarea este insa, daca cei din spatele dlui primar Johannis – si ma refer la TOTI cei din spatele sau – se vor resemna ca dl. primar. Mi-e mi-e teama ca nu, deoarece, macar pentru unul din ei, miza nu este atat alegerea in sine a primarului Johannis ca presedinte, ci speranta ca, odata acest lucru intamplat, va reusi sa il convinga sa il scape de raspunderea pentru a tot ce a comis ilegal inainte si in anii de mandat.

“Nici pe dumneavoastră nu v-aș fi numit având în vedere întâmpările din ultimul an de mandat la SIE. Dar o fac datorită urgenței și a declarației că dacă ați fi fost ministru de Externe nu s-ar fi întâmplat ceea ce s-a întâmplat în diaspora” spunea Basescu la investirea dlui Melescanu.

Numai la lucruri bune nu ma astept dupa o asemenea declaratie. Eu cred ca actiunea de discreditare a votului din diaspora – acolo unde Basescu a fost intotdeauna bine “organizat” – va continua, iar duminica, in ciuda tuturor masurilor luate, vom asista la aceleasi imagini cu cetateni nemultumiti ca nu pot vota, ca sunt umiliti, etc etc etc. (Aici, la Bruxelles, mi se spune ca unii se si antreneaza, se pare, cum sa filmeze cat mai bine scenele respective …).

Cu toate acestea, insa, nu cred ca rezultatul alegerilor va fi pus sub semnul intrebarii, fie si pentru simplul fapt ca votul din diaspora, chiar si daca ar fi in totalitate favorabil dlui primar Johannis, nu mai reprezinta greutatea fina care sa dezechilibreze rezultatul din tara, cum se intampla in 2009, ci va fi doar o picatura intr-un vas mare cu apa, care nu mai poate face, practic, nicio diferenta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel