Val de minori omorâți în timpul protestelor din Iran. Bilanțul a ajuns la 58, cel mai mic avea doar opt ani

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Aproape 60 de minori au murit în confruntările dintre protestatarii iranieni și forțele de ordine ale regimului, la două luni după moartea Mashei Amini.

Cel puțin 58 de copii au fost uciși în Iran de când protestele împotriva regimului au izbucnit acum două luni, potrivit The Guardian. Cei mai tineri aveau doar opt ani când și-au pierdut viața în țara din Orientul Mijlociu.

Conform Activiștilor pentru Drepturile Omului din Iran (HRA), 46 de băieți și 12 fete au fost uciși din 16 septembrie până în prezent, în timpul protestelor care au izbucnit după moartea lui Masha Amini în custodia poliției fiindcă nu își acoperise corespunzător părul. Doar în ultima săptămână, cinci copii ar fi fost uciși de forțele de securitate în timpul violențelor care au cuprins țara.

Printre morții de săptămâna trecută se numără și Kian Pirfalak, de nouă ani, care și-a pierdut viața în Izeh, alături de alte șase persoane, printre care și alt copil de 13 ani. La înmormântarea lui Kian de vineri, familia sa a spus că forțele de securitate au deschis focul asupra mașinii lor. Băiatul stătea alături de tatăl său. Oficialii iranieni au negat implicarea în tragedie, spunând că gloanțele au venit de la „teroriști”.

Tragedii după tragedii în Iran

Hassan Daroftadeh a povestit că fiul său, Kumar, mereu spunea că vrea să devină „un mare om”. În schimb, Kumar a devenit martir după ce a murit pe străzile orașului său natal în data de 30 octombrie. Tatăl său a zis că băiatul și-a pierdut viața după ce a fost împușcat de mai multe ori de la mică distanță.

„Kumar doar ieșise afară. Nu a zis niciun cuvânt. Nu am idee pentru ce l-au martitizat. Piranshahr este un oraș mic. Nu au existat proteste în noaptea aceea, dar mi-au ucis fiul. Era doar un copilaș”, a spus Daroftadeh.

„Mă simt spulberat. Kumar era ceea ce o mai ținea pe mama sa în viață. Regimul iranian neagă că l-a ucis. Au spus ulterior că l-au ucis „străinii”. Nu știu cum polițistul care i-a luat viața își poate privi proprii copii. Nu știu cum doarme noaptea”, a conchis acesta.

Protestele continuă în Iran. Șeful de informații din Sanneh a fost ucis

Nader Beyrami, șeful serviciilor de informații din oraș, a fost înjunghiat cu un cuțit în timp ce încerca să ofere sprijin oamenilor de securitate implicați în ciocniri.

Un ofițer superior de informații al Corpului Gărzilor Revoluției Islamice (IRGC), așa-numitul Pasdaran, a fost ucis în timpul ciocnirilor cu manifestanții care au venit să protesteze la Sahneh, un oraș din provincia Kermanshah din vestul Iranului, scrie Agenzia Nova.

Acest lucru a fost raportat de agenția de știri iraniană „Fars”, potrivit căreia victima, Nader Beirami, șeful serviciilor de informații din oraș, a fost înjunghiat cu un cuțit  în timp ce încerca să ofere sprijin oamenilor de securitate implicați în ciocniri.  Mai mult, guvernatorul orașului Sahneh, Jahanbakhsh Zanganeh Tabar, a declarat că vinovații au fost arestați și predați autorităților judiciare.

Între timp, protestele care au izbucnit în urma morții lui Mahsa Amini, tânăra de 22 de ani de origine kurdă care a murit pe 16 septembrie după ce a fost arestată de poliția morală iraniană pentru că a purtat vălul într-un mod „nepotrivit”, continuă căpătând proporții din ce în ce mai mari.

După săptămâni de proteste pașnice, protestatarii auapelat la arme în ultimele zile, sugerând un scenariu de război civil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel