Un jurnalist ucrainean condamnat pentru spionaj în Belarus a fost graţiat

Un jurnalist ucrainean, condamnat anul trecut la opt ani de închisoare pentru spionaj în Belarus, a fost graţiat de fosta republică sovietică, a anunţat vineri preşedintele Volodimir Zelenski, relatează AFP.

'Un nou deţinut ucrainean, jurnalistul Pavel Şaroiko, condamnat la opt ani de închisoare în Belarus, a fost graţiat şi s-a întors deja acasă în Ucraina', a scris Zelenski pe Twitter.

Potrivit diplomaţiei ucrainene, Şaroiko, corespondent la Minsk al postului de radio public Radio Ucraina Internaţional din 2011, a fost condamnat după ce a fost găsit vinovat că ar fi fost agent de informaţii în serviciul Kievului. El a fost încarcerat în Belarus din octombrie 2017. KGB-ul din Belarus, care şi-a păstrat numele din perioada sovietică, l-a acuzat că a înfiinţat o reţea de spionaj formată din cetăţeni din Belarus care erau plătiţi pentru a transmite informaţii de natură militară şi politică. Kiev-ul a respins aceste acuzaţii. Potrivit serviciului de informaţii al Ministerului Apărării din Ucraina, Pavlo Şaroiko a fost purtătorul său de cuvânt până în 2009 înainte de a-şi părăsi postul din motive medicale şi a-şi relua profesia de jurnalist. 

Belarusul, o fostă republică sovietică condusă cu o mână de fier de Aleksandr Lukaşenko din 1994, este cel mai apropiat aliat al Rusiei. Minsk-ul s-a distanţat totuşi faţă de Moscova în ceea ce priveşte criza ucraineană declanşată de anexarea Crimeei, în 2014, potrivit Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel