Un jurnalist chinez dispărut DOUĂ LUNI a spus TOT ce-a pățit

Un jurnalist chinez care a fost dat în urmărire și apoi capturat în Wuhan, epicentrul pandemiei Covid-19, a reapărut după aproape două săptămâni de absență.

Un jurnalist chinez care a fost dat în urmărire și apoi capturat în Wuhan, epicentrul pandemiei Covid-19, a reapărut după aproape două săptămâni de absență, transmite BBC.

Li Zehua a raportat că a fost urmărit de poliție și mai apoi capturat pe 26 februarie, nemaifiind văzut în public de atunci. Miercuri, el a publicat un videoclip în care s spus că a petrecut două săptămâni „în carantină" în Wuhan, după care a mai stat în carantină în orașul său natal.

Jurnalistul a primit vestea că va trebui să stea în carantină pentru că a călătorit prin „zone sensibile".

Cine este Li Zehua?

Li Zehua este un jurnalist cetățean care a mers în Wuhan în Februarie, după ce un alt jurnalist, Chen Qiushi, a dispărut. În primul său videoclip din Wuhan, Zehua a explicat ce căuta în orașul din provincia Hubei a Chinei.

„Înainte să vin în Wuhan, un prieten care a lucrat în mass-media populară din China și care mi-a spus... toate veștile proaste despre epidemie a fost capturat de guvernul central. Presa locală poate scrie doar știrile bune despre recuperarea pacienților și așa mai departe. Bineînțeles, rămâne incert dacă este adevărat sau nu, pentru că știu doar ce mi-au spus prietenii mei", a povestit Li Zehua.

Știrile sale au inclus anumite mușamalizări ale infecțiilor și un crematoriu extrem de plin. Ele au fost văzute de milioane de ori pe platformele chineze, YouTube sau Twitter.

Desfășurarea acțiunii din februarie

În noul său videoclip, practicantul jurnalismului cetățenesc care ar avea 25 de ani, a spus că mergea cu mașina prin Wuhan, când niște oameni dintr-o mașină alăturată i-au spus să oprească.

În loc să oprească, el a accelerat, spunând că a fost „derutat" și „speriat". El a fost urmărit aproximativ 30 km, iar o parte din această fugă a fost înregistrată pe YouTube, denumită SOS.

El a ajuns în casa în care locuia și a început o transmisiune live, după care „mai mulți" oameni în uniforme de poliție au bătut la o ușă din apropiere. Zehua a oprit luminile și nu a făcut zgomote, în timp ce bărbații băteau la alte uși, iar mai apoi la a sa. Chinezul i-a ignorat, dar la trei ore distanță ei au bătut din nou.

După ce a deschis ușa, el a fost dus la secție, unde a trebuit să lase probe de sânge și amprente. În final, Zehua a fost dus în „camera de interogare". Tânărul a înțeles că era „suspect de tulburarea liniștii publice", dar nu va fi penalizat. Cu toate acestea, a fost „în zone epidemice sensibile", așa că a trebuit să intre în carantină.

Polițiștii au fost drăguți cu el

„În toate aceste clipe, poliția a impus legea într-un mod civilizat, s-au asigurat că pot dormi și pot mânca. Le-a păsat foarte mult despre mine. După ce am terminat carantina, am mers la familia mea", a spus chinezul.

Chen Qiushi încă lipsește, conform contului de Twitter pe care îl administrează prietenii săi. Nu a mai fost văzut de 75 de zile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel