Turist american, ucis în Laganas, Zakynthos, pentru o poză. Șase persoane, condamnate. Însăși Kamala Harris s-a interesat de proces, discuție cu premierul grec

Fotografia pentru care a fost ucis turistul american/ foto arhivă dcnews
Fotografia pentru care a fost ucis turistul american/ foto arhivă dcnews

Aflat în vacanță în Zakynthos, un tânăr de 22 de ani și-a găsit sfârșitul sub o rafală de lovituri. Șase persoane și-au aflat acum condamnările, de 10 ani, opt ani și cinci ani de închisoare. 

Instanța a găsit vineri șase persoane vinovate de lovituri cauzatoare de moarte în cazul cetățeanului american Bakary Henderson. Violențele s-au produs în vara lui 2017, în iulie, în Laganas, pe insula Zakynthos. 

Cinci inculpați au fost găsiți vinovați de vătămare corporală în mod intenționat și unul de vătămare corporală mortală. În ceea ce privește pedeapsa, unul a primit zece ani de închisoare, patru – opt ani, al șaselea – cinci ani.

Familia tânărului de 22 de ani nu este împăcată cu decizia instanței

Studentul de 22 de ani Bakary Henderson a fost bătut și înjunghiat în timp ce se afla în vacanță în Zakynthos. Avocatul Christos Kaklamanis, care a reprezentat familia Bakary, a spus că familia tânărului ”ar cere, ori de câte ori este posibil, ca instanța să anuleze decizia”. Avocații inculpaților – Alexis Kougias, Agamemnon Tatsis și Athanassios Tartis – s-au declarat mulțumiți de verdict.

Kamala Harris s-ar fi interesat personal de proces

Însăși vicepreședintele SUA, Kamala Harris, ar fi intervenit în acest proces. Ea a exprimat o cerere de revizuire a deciziei din primă instanță, adresându-se direct prim-ministrului grec Kyriakos Mitsotakis în timpul unei întâlniri de la Munchen din februarie 2022. Prima decizie a fost luată de Curtea din Patras în 2018. Rejudecarea a venit după ce procurorul Curții de Apel a făcut apel împotriva primei sentințe pronunțate. 

Bătut până la moarte pentru un selfie

Se pare că ucigașii tânărului de 22 de ani sunt din Serbia, după cum scrie GreekCityTimes. Moartea sa a venit după o ceartă banală, în urma unui selfie. După o noapte de distracție, Bakary Henderson a făcut un selfie cu chelnerița, ceea ce nu a fost deloc pe placul bodyguardului clubului. În filmările surprinse de camerele de supraveghere, se vede cum tânărul fuge, urmărit de angajatul de la bar, în vârstă de 32 de ani, urmat de un alt angajat al clubului și alte șase persoane, sârbi. Americanul a fost prins și bătut până și-a pierdut cunoștința. Când victima a fost dusă la un spital local, a murit.

Prim-ministrul grec și-a asumat responsabilitatea în fața vicepreședintelui SUA

Partea americană, pe baza filmărilor de supraveghere, a considerat că Bakary Henderson a murit în urma unui linșaj. 

Doar unul dintre autori a fost condamnat de instanța de fond pentru uciderea unui afro-american în temeiul articolului care prevede că ”a provocat vătămare corporală cu rezultat fatal”. După pronunțarea sentinței de vinovăție, procurorul a formulat recurs, susținând că tratamentul penal al cauzei nu este proporțional cu gravitatea infracțiunii și a returnat cauza pentru un nou proces.

Potrivit informațiilor, prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis i-a promis personal vicepreședintelui SUA să monitorizeze evoluția cazului și să informeze despre acesta.

În 2017, 11 persoane au fost reținute după uciderea turistului american. 

Iată ce arătau informațiile de la acel moment: 

Bakari Henderson, în vârstă de 22 de ani, se afla în localul Barcode, din Laganas. Între două grupuri, printre care se aflau și angajații barului, a izbucnit o încăierare.

În confruntare, turistul american a fost atacat și a murit în urma loviturilor. Polițiștii au arestat un barman grec în vârstă de 34 de ani și un bodyguard britanic de 32 de ani, care sunt principalii suspecți în cazul morții lui Henderson. Poliția a anunțat că a făcut raiduri în camerele de hotel ale atacatorilor, identificați cu ajutorul imaginilor de pe camerele de supraveghere, și a mai arestat și 2 cetățeni sârbi, iar alte șapte persoane au fost reținute duminică în legătură cu incidentul. 

Bakari Henderson se afla pe insula Zakynthos pentru o ședință foto de lansare a unei linii vestimentare. El absolvise recent cursurile Universității din Arizona, unde studiase finanțe și antreprenoriat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel