La nici o săptămână de la atacul dur la adresa Regelui Mihai, președintele Traian Băsescu a transmis un mesaj cu ocazia manifestărilor de comemorare a 70 de ani de la Pogromul de la Iaşi. În mesajul președintelui se arată că, Pogromul de la Iaşi din 27-29 iunie 1941, reprezintă una dintre cele mai tragice pagini din istoria evreilor din România şi nimeni, niciodată, individ sau autoritate nu va putea găsi vreo justificare sau vreo scuză.
[caption id="attachment_77733" align="alignleft" width="150" caption="Președintele Traian Băsescu în timpul vizitei la Muzeul Holocaustului din Washington, martie, 2005"][/caption] "Pogromul de la Iaşi, din 27-29 iunie 1941, reprezintă una dintre cele mai tragice pagini din istoria evreilor din România. Acţiunile de distrugere fizică a evreilor din Iaşi s-au desfăşurat la ordinul expres al lui Ion Antonescu, secondat de autorităţile publice locale. La 29 iunie 1941, Mihai Antonescu a ordonat deportarea tuturor evreilor din Iaşi, inclusiv a femeilor şi copiilor, în drum spre gară evreii supravieţuitori fiind bătuţi şi umiliţi. Astăzi, în acest frumos oraş european, Iaşi, aducem un pios omagiu celor care au pierit atât de tragic în acele zile, celor care au fost aruncaţi în vâltoarea istoriei, doar pentru că erau diferiţi, doar pentru că erau evrei. Pentru faptele de la Iaşi, din iunie 1941 ca şi pentru alte fapte similare, precum cele de la Bucureşti, din 21-23 ianuarie 1941, nimeni, niciodată, individ sau autoritate nu va putea găsi vreo justificare sau vreo scuză", se arată în mesajul şefului statului, citit de către consilierul prezidențial Iulian Fota în cadrul manifestărilor organizate la Iaşi..Băsescu apreciază că Pogromul de la Iaşi, ca şi tragedia Holocaustului în ansamblul său, reprezintă "un capitol cutremurător al istoriei României, punându-ne pe toţi în faţa nevoii de a ne asuma responsabilitatea pentru gravele erori din trecut".
"Avem datoria de a ne aduce aminte de suferinţa concetăţenilor noştri, evrei sau romi, de sacrificiul lor, cinstindu-le memoria. Comemorarea celor care au pierit în condiţii atât de tragice este expresia responsabilităţii şi maturităţii noastre", se arată în mesaj.
De asemenea, şeful statului mai arată că societatea românească nu mai este una la răscruce.
"România este o ţară europeană şi îşi asumă toate obligaţiile care derivă din acest statut. Din anul 2005, unul dintre obiectivele mele majore a fost acela de a dezvolta sentimentul responsabilităţii atât prin acceptarea vinei pentru greşelile din trecut, cât şi prin garantarea faptului că, în România, niciodată ura nu va mai fi o politică de stat. Sub conducerea mea, statul a combătut în mod constant manifestările antisemite şi xenofobe. În ultimii ani ne-am străduit ca în şcolile şi universităţile din România subiectul Holocaustului să fie predat, să fie discutat şi înţeles, să fie prezent. Tânăra generaţie reprezintă viitorul acestei ţări. Am reuşit acest lucru cu sprijinul unor instituţii ca Memorialul Yad Vashem de la Ierusalim sau Muzeul Holocaustului de la Washington, lucru pentru care le mulţumesc încă o data", a mai susţinut preşedintele Băsescu.
El a arătat că în România există o zi de comemorare a Holocaustului, 9 octombrie, există Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", există manuale despre istoria evreilor sau programe de cercetare ştiinţifică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu