Tradiții și obiceiuri: Ignat, 20 decembrie. Femeile trebuie să citească asta

Imagine cu rol ilustrativ
Imagine cu rol ilustrativ

Tradiții și obiceiuri: Ignat, 20 decembrie. Ce nu au voie să facă femeile. Cu cinci zile înainte de Crăciun, este zarvă mare în gospodăriile românilor. La sate, are loc Ignatul, ziua în care este sacrificat porcul din bătătură. 

Tradiții și obiceiuri: Ignat, 20 decembrie. În tradiţia populară, ziua de 20 decembrie este cunoscută şi sub numele de „Ignatul porcilor", când se sacrifică porcul pentru masa de Crăciun. Ritualul sacrificării porcului aminteşte de jertfele de animale practicate de popoarele vechi, în perioadele de trecere de la un an sau anotimp la altul. Jertfa este echivalentu anului ce se încheie, o nouă viaţă se naşte, aceea a noului an.

Tradiții și obiceiuri: Ignat, 20 decembrie. Din bătrâni, se spune că în noaptea de Ignat porcii visează dacă vor fi sau nu tăiaţi. Sacrificiul nu poate fi început înainte de ivirea zorilor şi nici nu poate depăşi apusul soarelui. Și acum, această tradiție este respectată. Oamenii pregătesc câteva cuţite bine ascuţite, o butelie de gaz sau paie pentru pârlit, vasele în care vor pune carne, slănină şi şoric.

Vezi și: Rețete Sărbători. Piftie de porc moldovenească. Cum se pregătește

Tradiții și obiceiuri: Ignat, 20 decembrie. Ce nu au voie să facă femeile

Bărbaţii sunt cei care taie porcul. Cel care taie porcul trebuie să fie un om curat. În unele regiuni, gospodăria este sfinţită înainte de sacrificare. Femeile nu au voie să participe la tăierea porcului nici măcar pentru a turna băutură în paharele bărbaţilor, deoarece, fiindu-le milă, animalul nu poate muri, scrie ziarulunirea.ro. Rolul femeilor începe în momentul în care carnea de porc ajunge pe masa din bucătărie, pentru a fi preparată.

Tradiții și obiceiuri: Ignat, 20 decembrie. După tăiere, se rostesc: "Carnea ta să fie/ Carne aurie". Apoi, animalul este pârlit pe primele paie secerate în vară, puse deoparte, special pentru Ignat. În foc mai sunt aruncate ramuri de lemn câinesc şi de iasomie, ca să iasă şoricul aromat.

Vezi și: Rețete Sărbători. Salată de boeuf, varianta originală. Cum se prepară

Tradiții și obiceiuri: Ignat, 20 decembrie. La sate se obișnuiește ca, după ce se pârlește porcul, să se pună un țol pe ek, iar cei mici să se urce pe el. Tot atunci se ia băşica porcului şi se pun grăunţe în ea, după care se pune la uscat. Se zice că după câtă gălăgie face băşica, atâta veselie şi bucurie va fi în casă. După ce întreg ritualul este făcut, urmează "pomana porcului", de care se ocupă  femeile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel