Tokes, dușmanul României, dușmanul proiectului Roșia Montană

Europarlamentarul

Iată întregul manifest al lui Laszlo Tokes, remis prin intermediul unui comunicat de presă:

"Guvernul român condus de Victor Ponta a adoptat un proiect de lege prin care, practic, dă undă verde extracţiei de aur prin tehnologie pe bază de cianură la Roşia Montană. Cu toate că în campania electorală au promis tocmai opusul, adică stoparea proiectului minier, premierul şi tovarăşii săi şi-au manifestat din nou setea de bani, dovedind încă o dată că susţinerea de două treimi de care beneficiază în Parlament de fapt nu le este suficientă pentru aproape nimic, că joacă întocmai cum le fluieră oamenii de afaceri din străinătate, care urmăresc doar realizarea de profituri cât mai mari.

Jurnalişti români de seamă consideră că unul dintre cele mai mari scandaluri de corupţie din istoria recentă a României se apropie de deznodământ. Iar preţul – aşa cum s-a întâmplat în ultimii peste 20 de ani – îl vom plăti tot noi, cetăţenii ţării, contribuabilii. Bogăţiile subsolului sunt risipite, vândute pe bani mărunţi; o parte a patrimoniului nostru cultural este pe punctul de a fi escamotată, iar mediul în care trăim distrus. Iar noi, ardelenii, ne alegem cu un lac de decantare de sute de hectare, poluat din plin cu metale grele şi cu cianură.

În acelaşi timp atragem atenţia şi asupra faptului că proiectul minier de la Roşia Montană nu pune în pericol doar siguranţa mediului din România, ci şi pe cea a întregului continent. Poluarea cu cianură de pe Tisa, care s-a produs în urmă cu 10 ani, a demonstrat deja ce efecte catastrofale poate avea ruperea unui dig.

Prin decizia pe care a luat-o, Guvernul României se opune şi unei tendinţe europene. Reamintim hotărârea adoptată cu votul majorităţii covârşitoare a deputaţilor – în luna aprilie a anului 2011 – de către Parlamentul European, care recomandă ţărilor membre ale Uniunii Europene interzicerea tehnologiei cu cianuri în industria minieră.

Ca reacţie la mişcările de protest organizate mai ales prin intermediul reţelelor de socializare, plagiatorul Victor Ponta şi partenerul său de coaliție, Crin Antonescu, nu vor să-şi asume responsabilitatea unei asemenea decizii şi aruncă pisica moartă în ograda altcuiva – lăsând pe seama conştiinţei senatorilor şi a deputaţilor din Parlament, un for care până acum nu a făcut altceva decât să aprobe orice iniţiativă a Guvernului, adoptarea sau respingerea proiectului.

Cei aleşi de cetăţenii României şi învestiţi cu autoritatea de a legifera reprezintă ultima noastră şansă. Apelăm la toţi deputaţii şi senatorii cu bun simţ, care dispun de capacitatea de a judeca şi pe alte considerente decât instrucţiunile venite din partea partidelor şi interesele personale, egoiste, să spună „nu” cianurii, să spună „nu” jefuirii ţării noastre!

În calitate de cetăţeni europeni avem dreptul la un mediu salubru. În calitate de contribuabili avem pretenţia ca aleşii noştri să urmărească în primul rând interesele electoratului în loc să încerce să intre în graţiile oamenilor de afaceri înstăriţi din străinătate. Ca ardeleni protestăm împotriva practicii Bucureştiului de a considera Transilvania o colonie bogată în resurse naturale pe care o poate exploata în mod nestingherit şi nelimitat, când de fapt ar trebui să o trateze ca pe o regiune istorică a Europei, demnă de a fi o Elveţie în sânul României şi totodată în sânul Europei Centrale.

Spunem „NU” cianurii. Spunem „NU” jefuirii Transilvaniei. Spunem „NU” corupției. Spunem „NU” distrugerii mediului înconjurător.

Ne-au dus la faliment în prezent. Să nu-i lăsăm să ne fure viitorul!"

Vezi și Minerii de la Roșia Montană: Ne-am săturat de ipocrizia celor care pretind că ne salvează

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel