Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a avut prima reacție după ce mai mulți lideri PSD i-au cerut demisia. De asemenea, ministrul Justiției a vorbit și despre respingerea tuturor candidaților la funcția de procuror general, dar și alte subiecte importante ale zilei.
O precizare prealabilă. Nu mă consider în război cu nimeni. Îmi fac datoria de ministru al Justiției. Îndeplinesc obligațiile pe care le am câtă vreme mă aflu în scaun de ministru al Justiției. Eu am fost onorat că mi s-a încredințat demnitatea de ministru al Justiției. Am primit garanțiile de neafiliat politic când am preluat mandatul
Faptul că domnul Manda mi-a cerut demisia, poate să aibă explicații multiple și diferite în același timp.
(...)
Ca să preiei dintr-un proiect de lege prin intermediul unei OUG înseamnă măcar două lucruri: să justifici urgența OUG prin prelurea de proiecte de lege, în al doilea rând preiei de pe masa Parlamentului un proiect de lege și să ți-l însusești tu ca Guvern prin OUG, a spus Tudorel Toader, prezent prin legătură telefonică în emisiunea Andreei Crețulescu, de la România TV.
Răspunsul este riguros corect. Îmi voi îndeplini atribuțiile până când în momentul în care în Monitorul Oficial apare alt nume de ministru. Există un principiu care cere să se asigure continuarea activității autorității. Ești obligat să asiguri continuitatea asigurării autorității", a adăugat Toader.
Domnul Fenechiu a venit la mine să aprecieze faptul că am finalizat dezbaterea pentru onorariile servicilor din avocație. A mai venit un domn de la ALDE. Cineva a spus să facem o fotografie. Nu era firesc să spun că nu vreau ca să nu interpreteze cineva ceva, a răspuns Tudorel Toader.
Din cei 2560 de procurori, sigur avem foarte mulți procurori onești, de bună credință, care au condiții legale și care poate își doresc să desfășoare activitate managerială la Parchet. Este vremea unei schimbări, aducerii altei generații la nivelul Ministerului Public. Să nu ne imaginăm că unii sunt buni pentru toate funcțiile de conducere din Ministerul Public, iar alții deloc. Comisia a apreciat în unaninimate că niciunul dintre candidați nu are profilul procurorului general european, modern.
Ce am avut de transmis lui Lazăr, i-am transmis azi la interviu. Mai mult de atât nu am ce să îi precizez.
Nu avem o prevedere care să spună că cine a candidat o dată și a fost respins, nu mai poate să candideze pentru a doua oară. Dacă săptămâna viitoare vom avea un nou interviu de selecție, îl voi întreba ce s-a întâmplat în plus ca de data asta să aibă toate atribuțiile procurorului general, a spus ministrul Justiției.
Eu am fost procuror la debut de profesie și în momentul în care ai întocmit rechizitoriul, Parchetul nu mai are competență să îndeplinească niciun act. Nu cunosc aspectele concrete, dar dacă sunt adevărate, categoric nu sunt în parametrii legii. Ieri, imediat după ce dânsul a ținut conferință de presă, cineva bine informat îmi transmitea că nu este adevărat. Că a trimis o parte din dosar la Instanță, urmând ca în cursul de ieri să trimită și o altă parte din dosar. Nu cunosc realitatea, dar dacă ieri am primit acea informație, iar astăzi o comentați, eu nu am informații să o contrazic, a fost opinia lui Tudorel Toader cu privire la faptul că Augustin Lazăr ar fi trimis Dosarul Revoluției, incomplet, în instanță.
stire in curs de actualizare
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu