Tablou evaluat greşit în Marea Britanie, o adevărată operă de artă. Valoarea reală, de 60 de ori mai mare decât evaluarea

Florin Răvdan / 02 aug 2019 / 02:59 Salveaza PDF Comentarii
Vin și pictură cu scop recreativ
Descriere foto: Vin și pictură cu scop recreativ

Un tablou aparţinând celebrului pictor britanic Thomas Lawrence a fost identificat şi evaluat greşit în Marea Britanie, fiind atribuit unei artiste mai puţin cunoscute. Ulterior, s-a aflat că valoarea acestuia este de 60 de ori mai mare decât evaluarea iniţială. 

O investigaţie a programului TV ''Fake Or Fortune?'' al BBC One a dezvăluit că tabloul este de fapt o operă timpurie realizată de Sir Thomas Lawrence, un important pictor portretist de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea. 

Episodul urmăreşte călătoria lui Hugh şi Mirabel Cecil, care au dorit să afle mai multe despre portretul unui strămoş îndepărtat al lui Hugh, Peniston Lamb al II-lea. Familia a crezut multă vreme că tabloul a fost pictat de Cosway, însă gazda ''Fake Or Fortune?'', Philip Mould, a bănuit este realizat de Sir Thomas, unul dintre artiştii săi preferaţi, imediat ce l-a văzut.

''Avea toate semnele unui tablou al marelui Thomas Lawrence , însă dovezile au venit mai târziu. Utilizarea ştiinţei pentru a arunca o privire pe pânză, în regiunea de imediat de sub peruca personajului, la freneticele urme lăsate de pensula lui Lawrence, a fost o revelaţie. Este într-adevăr o descoperire emoţionantă a echipei şi cea mai strălucitoare descoperire a noastră în cele peste 30 de episoade ale 'Fake sau Fortune?''', a declarat Philip Mould.

Cât valorează tabloul

 

În urma cercetărilor s-a ajuns la concluzia că tabloul datează în jurul anului 1790. După ce a aflat despre adevărata valoare a portretului, familia Cecil s-a declarat şocată, însă Mirabel şi-a exprimat speranţa că opera va rămâne în familie.

Opera redescoperită, care a fost trecută de la o generaţie la alta în familia Cecil, a fost estimată la 500.000 de lire.


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25