Tabără: România a fost şi are capacitatea de a fi exportator de securitate alimentară

agricultura
agricultura

România a fost şi are capacitatea de a fi exportator de securitate alimentară, a declarat duminică ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, cu ocazia aniversării Zilei Mondiale a Alimentaţiei.

"România are capacitatea de a fi exportator de securitate alimentară, dacă combină armonios elementele de cercetare cu stiinţa, dar şi cu condiţiile naturale", a precizat Tabără. Acesta a menţionat că, la ora actuală, România îşi asigura doar 50-60% din consumul alimentar, dar diferenţa va fi acoperită în perioada următoare.

Potrivit sursei citate, România este avantajată de noua reformă a Politicii Agricole Comune, care va asigura progresul, dar şi potenţialul agricol naţional.

"Consider că, prin noua PAC, agricultura României şi dezvoltarea rurală sunt asigurate prin proiectele comunitare cât şi prin cele naţionale. Important este ca politicile agricole ale României să aibă continuitate", a adăugat Tabără.

Problema producţiei de alimente rămâne o provocare a agriculturii în întreaga lume deoarece este nevoie de o creştere a producţiei şi a calităţii produselor alimentare în condiţiile în care pentru anii 2050 este estimată o populaţie de 10 miliarde de oameni, iar competiţia pe piaţa de alimente se va accentua.

Reprezentantul FAO în România, Bogdan Bazgă, a subliniat faptul că România se alătură statelor lumii pentru combaterea sărăciei şi asigurarea securităţii alimentare, mai ales că la ora actuală, potrivit ONU, suferă de sărăcie 1,34 de miliarde de oameni, din care 35-38% sunt copii.

Acesta i-a premiat pe mai mulţi reprezentanţi din Ministerul Agriculturii, ANSVSA şi ai mediului academic pentru contribuţia lor în domeniu, oferindu-le o plachetă şi un tricou din partea FAO.

Şeful MADR a vizitat ulterior standurile celor 20 de producători agricoli care expun produse tradiţionale româneşti în curtea MADR, fiind întâmpinat cu pâine şi sare.

Ministerul Agriculturii a organizat duminică 'Ziua Porţilor deschise la MADR', pregătind şi un spectacol de cântece, poezie şi dansuri populare susţinut de copii. De asemenea, bucureştenii pot vizita duminică sediul Ministerul Agriculturii şi cabinetele demnitarilor.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) celebrează duminică Ziua Mondială a Alimentaţiei (ZMA) şi a 66-a aniversare de la înfiinţarea organizaţiei.

Anul acesta, în cadrul ZMA 2011, sunt asociate activităţile de promovare a securităţii alimentare la nivel mondial - campanii ale ONU şi FAO, unde sunt incluse acţiuni destinate sprijinirii populaţiei din întreaga lume care suferă de foame. Tema propusă de FAO pentru ZMA 2011 este 'Uniţi împotriva foametei/Preţul Alimentelor - de la Criză la Stabilitate'.

Această temă urmăreşte să pună în evidenţă şi impactul schimbărilor climatice şi energetice asupra agriculturii şi securităţii alimentare în vremuri de serioasă criză şi de luptă împotriva foametei - prin promovarea semnării petiţiei on-line lansate şi coordonate de FAO 'Semnaţi petiţia on-line, astfel ajutaţi şi promovaţi eradicarea foametei - peste un miliard de oameni suferă de foame: http://www.1billionhungry.org/ '

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel