EXCLUSIV  Suspendare emisie Realitatea TV. Herjeu: Legea spune că mai sunt doi pași

Rareș Bogdan, în lacrimi la Realitatea TV: ”Aici vrem noi să ajungem?”
Rareș Bogdan, în lacrimi la Realitatea TV: ”Aici vrem noi să ajungem?”

Radu Herjeu, membru al CNA, a explicat, pentru DC News, ce s-ar putea întâmpla cu emisia postului Realitatea TV pe viitor și ne-a dezvăluit că instituția din care face parte nu are instrumente juridice pentru a sancționa intenția de manipulare de pe posturile de televiziune. 

Este această sancțiune una care va conduce mai ușor la suspendarea totală a emisiei postului Realitatea?

Procedural este unul dintre pași, dar e posibil ca data viitoare să ia doar o somație. Nu înseamnă că o nouă încălcare a legii va duce la o altă suspendare a emisiei. Din ce am înțeles de la Radu Călin Cristea, el a preferat să dea această sancțiune decât să amendeze un post tv insolvent, care și așa are mari probleme cu banii, cu suma de 200.000 de lei. Așa că nu a fost gândită ca un pas spre suspendarea emisiei. Este foarte greu de crezut că în următoarea jumătate de an, vom descoperi în rapoartele de monitorizare, alte lucruri grave care să conducă la o sancțiune mai drastică. În orice caz, legea spune că, după această sancțiune, mai sunt încă doi pași până la suspendarea totală a emisiei.

Sancțiunea s-a dat pentru poziții exprimate ale moderatorilor și ale acționarului Realitatea sau și pentru părerile invitaților?

Legea este foarte clară în aceste cazuri. Noi nu sancționăm părerile invitaților, dar moderatorul trebuie să aibă o reacție. Dacă invitatul spune o trăznaie și moderatorul intervine, nu poți sancționa. Dacă invitatul spune și moderatorul se uită după fluturi sau îi dă apă la moară, acest lucru intră sub incidența legii. În cazul acesta, moderatorul ( n.r. Rareș Bogdan) i-a lăsat să bată câmpii despre epidemia de cancer fără să aibă nici cea mai mică tresărire. Adică să îl întrebe de unde știe că gazul acela era expirat de 11 ani sau de unde știe că galeriile au fost aduse de Dragnea. Trebuie să aibă o dovadă. Dar haideți să fim serioși, Rareș Bogdan îl invita pe Oreste ca să spună ceea ce moderatorului îi era rușine să spună. Apoi în fața CNA-ului vine moderatorul și spune: nu am zis eu, dar nici nu a reacționat deși se spuneau lucruri la trei centimetri de el.

VEZI ȘI: Radu Herjeu: De ce nu am votat suspendarea emisiei Realitatea TV

Ce explicații a adus Rareș Bogdan?

Argumentul principal a fost că ei sunt cei mai corecți și imparțiali, că informează poporul și că ce s-ar face țara dacă nu ar exista Realitatea TV. Adică ar fi numai manipulare și propagandă. Când Rareș Bogdan spune că el iese pe stradă și face mii de poze cu oamenii și că nu mai există alt moderator care să poată face asta, te dezarmează, ce argumente să îi mai dai?

Dar manipularea este permisă de lege?

Manipularea nu este sancționată de lege pentru că este foarte subiectivă și pentru că, de obicei, manipularea se judecă în funcție de efect și nu de mijloacele folosite. Este foarte greu să demonstrezi că un lucru a fost făcut cu rea intenție, adică ceea ce ar însemna manipulare.

VEZI ȘI: 

Realitatea TV, suspendare emisie. Decizia CNA, explicație


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel