SUA: Un judecător federal ordonă Departamentului de Stat să predea documente referitoare la cazul Ucraina

Un judecător federal american a ordonat Departamentului de Stat să predea documentele care au legătură cu cazul Ucraina, inclusiv comunicaţiile între şeful diplomaţiei, Mike Pompeo, şi avocatul personal al preşedintelui Donald Trump, Rudy Giuliani, transmite dpa. 

Judecătorul districtual Christopher Cooper a emis acest ordin miercuri ca răspuns la cererea introdusă în regim de urgenţă de American Oversight, o organizaţie de monitorizare a guvernării, în baza Legii privind accesul liber la informaţii. Judecătorul a dat Departamentului de Stat un termen de 30 de zile pentru a începe predarea documentelor care au legătură cu orice participare a oficialilor instituţiei la tentativa lui Trump de a presa Ucraina să-i investigheze pe fostul vicepreşedinte american Joe Biden şi alţi democraţi înaintea alegerilor prezidenţiale din 2020.

Rudy Giuliani, vârful de lance al campaniei de presiune a lui Trump în Ucraina, a declarat pentru New York Daily News în această lună că a comunicat direct cu Mike Pompeo în cadrul demersurilor sale de a descoperi lucruri compromiţătoare despre democraţi. Politicienii democraţi care conduc ancheta Camerei Reprezentanţilor pentru destituirea preşedintelui au cerut Departamentului de Stat, lui Pompeo şi Giuliani documente legate de Ucraina, dar fără succes până acum, administraţia Trump refuzând să coopereze cu investigaţia. Austin Evers, director executiv al American Oversight, a salutat ordinul emis de judecător, considerându-l o lovitură pentru obstrucţionismul practicat de Trump. 'În ciuda obstrucţionării actuale a Congresului, adminstraţia Trump va trebui acum să înceapă să facă publice documente privind afacerile sale cu Ucraina', a declarat Evers.

'Aceasta este o victorie importantă pentru dreptul poporului american de a cunoaşte faptele legate de Ucraina, şi constituie o lovitură majoră pentru obstrucţiile Casei Albe', a subliniat el. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat nu a dorit până acum să comenteze pe marginea acestui subiect. Cel mai probabil, Departamentul va contesta în justiţie ordinul magistratului federal, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel