EXCLUSIV  Sturionii din Dunăre și Marea Neagră, în pericol. Deak Gyorgy: Braconajul la exemplarele adulte, peste 70%! Virus devastator pentru puiet

Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Directorul general al Institutului de Cercetare și Dezvoltare pentru Protecția Mediului, Deak Gyorgy, a vorbit despre problema sturionilor din apele românești.

„Ce a amenințat populația de sturioni din Dunăre și Marea Neagră? Braconajul, industrializarea, exploatarea?”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu. „Aici avem o problemă. Populația efectivă de sturioni nu a fost estimată. Știm clar că este în scădere. Față de alte perioade, acest lucru este foarte ușor de dovedit dacă iei producția anterioară de carne sau icre și compari cu cât avem prinși actualmente”, a răspuns Deak Gyorgy.

„Peste 70% din exemplarele care sunt mari sunt braconate, din păcate. Da, braconajul este un factor care poate să contribuie la scăderea populației de sturioni. Pe lângă acesta există un factor dibuit de vreo doi ani, verificăm un virus care poate să aibă un impact devastator la puiet. Acest virus iarăși se leagă de ferme, de crescătoria de sturioni”, a adăugat el. „Noi cunoaștem cazuri de pierderi de sute de mii de exemplare la o fermă”.

Există viruși care au impact major asupra puieților, iar braconajul are un impact important asupra sturionilor ajunși la maturitate

„Haideți să discutăm concret despre iridovirus, de exemplu. A fost un caz în care, din cauza inundațiilor, au scăpat din fermă sturionii respectivi. Să dovedim impactul este foarte greu”, a continuat Gyorgy. „Braconajul are impact la matur, virusul la puiet”.

„Voiam să anunț că avem la ora actuală o tehnică de urmărire și marcare a exemplarelor foarte bine pusă la punct. Ca surpriză pe care o pregătim pentru braconieri alături de Ministerul Mediului, se va introduce o altă marcă pe care noi am brevetat-o. În condițiile în care va fi prins sturionul marcat ultrasonic și cu această marcă nouă de antibraconaj, ni se va da semnal direct nouă și Poliției Române cu care suntem în colaborare. Pe lângă acest aspect, va împrăștia o substanță prin care o să fie marcați plasa, barca și braconierul”, a mai spus el.

VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel