Societatea Timişoara, cerere retragere decoraţii. Mesaj pentru Klaus Iohannis

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Societatea Timişoara cere, din nou, retragerea decoraţiilor acordate condamnaţilor definitiv.

Societatea Timişoara i-a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis în care cere, din nou, retragerea decoraţiilor persoanelor condamnate definitiv sau a celor care au făcut poliție politică. Iată textul scrisorii:

Domnule Președinte,

Am primit, din partea Administrației prezidențiale – Cancelaria ordinelor, răspunsul înregistrat sub numărul de mai sus, referitor la cererea noastră privind retragerea decorațiilor persoanelor condamnate sau a celor care au făcut poliție politică. Explicațiile primite din partea Administrației prezidențiale – Cancelaria ordinelor nu au avut darul să ne convingă și vom explica pe puncte, așa cum ați răspuns la cererea noastră.

1. Ați scris că persoanelor condamnate prin hotărâre judecatorească rămasă definitivă li se vor retrage decorațiile de către Administrația prezidențială, în funcție de rezultatul analizei acestei instituții, urmând a se lua o decizie care ar putea conduce la retragerea decorațiilor prin decret. Ne-ați dat și un exemplu de persoană condamnată căreia i s-a retras, prin decret, decorația. Un singur exemplu. Pe lista, care nu se vrea exhaustivă, pe care am anexat-o la cererea noastră, sunt persoane condamnate, cu foarte mult timp în urmă, asupra cărora nu s-a luat încă nici o măsură. Chiar atât să dureze o analiză destul de simplă? Am să vă dau câteva exemple. Adrian Nastase – decorat în 2002, condamnat definitiv în 2013. Irina Paula Jianu – decorată în 2004, condamnata în 2015. Miron Tudor Mitrea – decorat în 2002, condamnat în 2015. În aceeași situație se află și celelalte 14 persoane a căror situație am expus-o în scrisoarea noastră. Au trecut între 4 și 6 ani de când au rămas definitive aceste condamnări. Considerăm că a fost timp suficient pentru a lua o hotărâre. Și, încă o dată, sunt doar câteva exemple, nu avem expertiza necesară pentru a face o analiza completă.

2. Nu putem înțelege care este deosebirea între persoanele condamnate cu executare și cele cu suspendare. Am înțeles că așa este prevăzut în lege. Înseamnă că trebuie să inițiați modificarea legii deoarece codul penal nu face deosebiri între persoanele condamnate cu sau fără executare. O persoană condamnată este o persoană considerată vinovată de către instanța de judecată. Considerăm că o astfel de persoană nu poate beneficia de o decorație care înseamnă, de fapt, o onoare pe care noi, cetățenii acestei țări o acordăm unor persoane pentru activitatea lor.

3. La fel ca la punctul anterior, considerăm că trebuie inițiată o modificare legii, nefiind logic ca persoanelor care au făcut poliție politică, în sensul legii, să rămână cu decorațiile primite.

Vă rugăm, din nou, să luați în considerare argumentele noastre și să acționați în conformitate cu cererea noastră."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel