Urmărește emisiunea live


Șoc în Marea Britanie. Mireasa jihadistă Shamima Begum, LIBERĂ să revină în țară. Care e motivul și de ce a pălit securitatea națională

imagine cu rol ilustrativ
imagine cu rol ilustrativ

Shamima Begum (20 de ani), care a părăsit Marea Britanie în 2015 pentru a se alătura Statului Islamic (ISIS) din Siria, și-a câștigat dreptul de a se întoarce în Regatul Unit pentru a contesta personal decizia retragerii cetățeniei sale britanice.

Guvernul Britanic i-a retras cetățenia tinerei pe motive de securitate națională la începutul anului 2019, după ce aceasta a fost descoperită într-o tabără de refugiați din nordul Siriei. Shamima Begum a fost una dintre cele trei eleve, alături de Kadiza Sultana şi Amira Abase, de la Academia din Bethnal Green, care au fugit din Marea Britanie în februarie 2015. După ce a ajuns în Siria, Shamima s-a căsătorit cu un luptător ISIS, cu care a avut trei copii. Primii doi au murit, iar al treilea s-a născut în timp ce tânăra se afla într-o tabără de refugiați din Siria.

În conformitate cu dreptul internațional, revocarea cetățeniei unei persoane este legală numai dacă are dreptul la cetățenie într-o altă țară. Begum a atacat decizia pe motiv că a fost lăsată apatridă, însă în februarie, un tribunal a arătat că aceasta deținea și cetățenie în Bangladesh.

Într-o hotărâre șocantă, judecătorii au declarat că apelul fetei de a se întoarce acasă ”a depășit preocupările de securitate națională” și că ”singurul mod prin care ea poate avea un apel corect este să i se permită intrarea în Marea Britanie”, arată The Telegraph.

În ciuda victoriei obținute de mireasa jihadistă, Home Office (Ministerul de Interne britanic) plănuiește să atace decizia instanței.

”Decizia Curții este foarte dezamăgitoare. Acum vom solicita permisiunea de a contesta această hotărâre. Prioritatea guvernului rămâne menținerea securității naționale și să păstrăm siguranța cetățenească”, a spus un reprezentant al instituției.

Un judecător a spus că Begum ”ar putea fi arestată la sosirea în Regatul Unit și reținută în arest preventiv„ în cazul în care vor exista dovezi ale unor infracțiuni teroriste, potrivit unei hotărâri judecătorești.

Pentru imagini cu Shamima Begum, click pe Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel