Sângele unui bebeluş, schimbat în întregime în spital. Procedură medicală extrem de rară

Facebook Spitalul Judeţean Fogolyán Kristóf
Facebook Spitalul Judeţean Fogolyán Kristóf

Medicii de la spitalul din Sf. Gheorghe au realizat o procedură medicală extrem de rară, schimbând tot sângele din corpul unui bebeluş. 

”O procedură rară, de schimbare aproape completă a sângelui unui nou-născut care avea RH-ul incompatibil cu cel al mamei, a fost realizată la începutul săptămânii trecute la Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe.

Pacienta a fost o fetiță născută în data de 8 mai, cu multiple complicații și o stare de sănătate alterată, iar echipa care a făcut posibilă intervenţia a fost formată din medicii neonatologi, dr. Gyulai Gabriella și dr. Ivácson Lilla, ajutate de un colectiv de asistenți bine pregătit, și de personalul auxiliar implicat.

Le mulțumim tuturor donatorilor de sânge care s-au mobilizat în urma apelului lansat și echipei care a realizat cu succes procedura!” au anunțat pe Facebook reprezentanții spitalului. 

Bebeluş de două luni, transplant cardiac acum două zile 

Viaţa unei fetiţe de două luni din Spania a fost salvată în urma unei intervenţii chirurgicale inovatoare, în momentul în care medicii i-au transplantat o inimă care nu mai bătea de la un donator cu o grupă de sânge diferită, a anunţat luni Spitalul Gregorio Maranon, relatează Reuters.

"A fost de două ori magie", a declarat Juan Miguel Gil Jaurena, şeful secţiei de chirurgie cardiacă pediatrică de la spitalul din Madrid, explicând că astfel de tehnici nu existau pentru copiii mici în urmă cu trei ani şi nu mai fuseseră folosite până acum în cazul unui bebeluş atât de mic.

Cazul deschide calea salvării multor sugari care au nevoie de un transplant de inimă şi care sunt prea mici pentru utilizarea de dispozitive de susţinere ventriculare până la găsirea unui donator compatibil.

Operaţia a fost complicată deoarece donatorul se afla la un spital într-o altă regiune a Spaniei şi inima a încetat să mai bată câteva minute, necesitând o procedură de recuperare. Spitalul nu a oferit detalii despre donator.

Fetiţa, Naiara, fusese diagnosticată cu o boală de inimă congenitală înainte să se nască şi cântărea doar 3,2 kilograme când s-a efectuat intervenţia chirurgicală.

"Este cel mai mic bebeluş care a suferit un transplant de inimă şi, cu 24 de ore înainte de operaţie, starea ei s-a înrăutăţit mult. Dacă nu ar fi primit o inimă (transplant), probabil că nu ar mai fi fost aici", a declarat Manuela Camino, şefa unităţii de transplant cardiac pediatric, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel