Rusia, acumulare militară în Arctica. Ce spun experții

Poseidon 2M39  Foto:  Twitter MilitaryRussia.Ru
Poseidon 2M39 Foto: Twitter MilitaryRussia.Ru

Rusia acumulează o forță militară fără precedent în Arctica și își testează cele mai noi arme într-o regiune proaspăt rămasă fără gheață din cauza schimbărilor climatice, în încercarea de a-și securiza zona de nord și de a deschide o rută de transport maritim cheie din Asia către Europa, arată CNN, preluat de Madiafax. 

Experții în domeniul armelor și oficiali occidentali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la o „super-armă”, torpila Poseidon 2M39. Această torpilă fără pilot și nedetectabilă este alimentată de un reactor nuclear și este concepută de designerii ruși pentru a se strecura pe fundul mării.

Dispozitivul este destinat să livreze un focos de mai multe megatone, potrivit oficialilor din Rusia.

În noiembrie, Christopher A Ford, pe atunci secretar de stat adjunct pentru securitate internațională și neproliferare, a declarat că Poseidon este conceput pentru a „inunda orașele de coastă ale SUA cu un tsunami radioactiv”.

Imaginile prin satelit furnizate CNN de compania de tehnologie spațială Maxar detaliază o acumulare continuă de baze și tehnică militară rusă în zona arctică a țării, împreună cu facilități de depozitare subterane, probabil pentru Poseidon și alte arme noi. Tehnica militară include bombardiere și avioane MiG31BM și noi sisteme radar aproape de coastele Alaskăi.

Acumularea militară rusă se face în paralele cu mișcări de trupe și echipamente ale NATO și SUA. Bombardierele americane B-1 Lancer staționate în baza aeriană norvegiană Ørland au finalizat recent misiuni în estul Mării Barents, iar oficialii americanu au confirmat prezența în zonă a unui submarin Seawolf în august, în zonă.

Un înalt oficial al Departamentului de Stat a declarat pentru CNN: „Există în mod clar o provocare militară din partea rușilor din Arctica”, ce include refacerea vechilor baze din Războiul Rece și construcția unor noi facilități în Peninsula Kola, în apropierea orașului Murmansk. "Acest lucru are implicații pentru Statele Unite și aliații săi, peentru că generează posibilitatea de a extinde capacități militare în Atlanticul de Nord", a spus oficialul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel