Risc de Alzheimer, în ceașca de ceai

Dacă adaugi, în fiecare dimineață, câte două lingurițe și jumătate de zahăr la ceașca ta de ceai îți crești cu mai mult de 50% riscul de a face Alzheimer. Iar dacă în timpul zilei mai consumi și băuturi înculcite, te apropii mai mult și mai repede de demență.

E chiar atât de simplu: dacă te-ai obișnuit ca dimineața să-ți îndulcești ceașca de ceai, cafea sau lapte cu două lingurițe și jumătate de zahăr sau mai mult, îți crești singur riscul de a face Alzheimer cu 54%, spun cercetătorii americani. Efect similar au și toate sucurile și mâncărurile îndulcite pe care le consumi zilnic, arată cercetarea realizată de aceștia.

Riscul de a face demență este, practic, cu 47% mai mare și la cei care consumă zilnic câte o cutie/sticlă dintr-o băutură răcoritoare îndulcită, față de cei care fac asta mult mai rar, adică o dată la trei luni, mai arată studiul realizat la Universitatea Columbia.

Din diabet, în Alzheimer

Explicând aceste concluzii, dr. Doug Brown, coordonator cercetare la Societatea Americană de Alzheimer, a subliniat că „studii anterioare au arătat că un consum mare de zahăr este legat de apariția diabetului de tip, iar acesta este factor de risc pentru demență".

„Studiul nostru vine să certifice concluziile precedente, sugerând că zahărul consumat în exces poate crește riscul de apariție a Alzheimer-ului, și că toate tipurile de zahăr - de la cel din sucurile de fructe până la cel din limonadă - au acest efect", a subliniat el.

Totuși, să nu-ți mai faci rău cu propria mână e foarte simplu.

„Reducând cantitățile de băuturi îndulcite, dulciuri și prăjituri, și adoptând o dietă echilibrată, ne reducem riscul de a face demență mai târziu, în viață", a explicat cercetătorul-șef.

Cum a fost realizată cercetarea

Specialiștii de la Universitatea Columbia au analizat, pentru acest studiu, 2.226 de persoane pe o perioadă de șapte ani. Inițial, nicuna nu avea demență.

La începutul studiului, participanții au completat un chestionar în care trebuiau să spună cât zahăr adaugă în băuturile și mâncărurile pe care le consumă în timpul unei zile.

Dintre subiecții studiului, 429 au dezvoltat Alzheimer.


Ce înseamnă prea mult zahăr

Analiza specialiștilor americani arată că persoanele care adaugă 30,3 grame de zahăr în mâncarea sau băuturile pe care le consumă în fiecare zi au cu 33% mai multe șanse să dezvolte cumplita boală (față de cei care adaugă doar 5,8 grame de zahăr zilnic). 

Rezultatele studiului au fost prezentate, zilele trecute, la Conferința Internațională de la Chicago a Asociației pentru Alzheimer din SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel