Revoluție în sistem. Vasile Dâncu face CURĂȚENIE printre funcționari

Vicepremierul Vasile Dâncu a vorbit, la Digi24, despre funcționari, despre cum sunt tratați, despre salarii, despre ce se va schimba. 

"Cum să le cerem să facă performanţă extraordinară când pe unii îi tratăm ca pe chelneri?"

Vicepremierul Vasile Dâncu a subliniat că "trebuie găsită o formulă în funcţie de responsabilităţi şi criterii pentru un sistem de salarizare care să fie unitar. Apoi trebuie să vedem până unde merge politizarea într-un sistem, până unde coborâm, printr-o dezbatere publică foarte serioasă, cred că vom găsi deschidere totală şi în Parlament. Trebuie să avem o strategie despre cum îi pregătim pe oamenii din administraţie. Cum să le cerem să facă performanţă extraordinară când pe unii îi tratăm ca pe chelneri? Aşa ceva nu se poate, trebuie găsite o retribuţie şi un salariu conform responsabilităţilor. Nu se poate să existe un funcţionar public proprietar al funcţiei, el trebuie să facă continuu dovada unei pregătiri. În Occident, statul se ocupă de pregătirea continuă, în altele şi cetăţeanul poate să îşi facă propria pregătire şi i se deduce din impozite. Formarea e foarte importantă, nu se poate face o administraţie corectă şi promptă care să dea servicii de calitate fără o formare de care să avem grijă. Vom recrea Institutul Naţional de Administraţie, care va furniza formare profesională. Lucrăm la un cod al administraţiei, toate legile despre administraţie le vom aduna într-un singur cod, coerent".

Ministrul Dezvoltării Regionale a continuat: "Lucrăm la o lege despre tot ce ţine de funcţia publică şi modernizarea ei şi la o strategie de dezvoltare. Funcţionarii vor fi protejaţi de ingerinţa politică, se va stabili un nivel al coborârii politizării. Nu se poate ca un funcţionar, după ce a luat un post să fie toată viaţa proprietarul unei funcţii. Promisiunea că se va construi un sistem unitar de salarizare o formă de dreptate socială, poate următorul exerciţiu bugetar va consfinţi modificările. Cei care vor fi în funcţie publică vor avea de câştigat, vor avea posibilitatea unor salarii care să le permită o pregătire, o expresie liberă, o bunăstare pentru asta. Încercăm să stimulăm crearea unei culturi de corp a demnităţii funcţionarului public şi a unei deontologii pe care să şi-o asume fiecare. Mizez că se va naşte o cultură a integrităţii, vrem să punem bazele legislative şi ale organizării pentru dezvoltarea viitoare. Am cunoscut situaţii în care funcţionarii publici căutau protecţie la politicieni, aşa a functionat sistemul, vroiau o supraasigurare, fiecare îşi căuta o protecţie politică pentru ca să reziste în sistem". 

"Dacă nu am fi pierdut banii pe care i-am pierdut în ultimii ani am avea o dezvoltare destul de echilibrată"

"Încercăm o reindustrializare a României, cu ce putem participa la piaţa internaţională, să vedem ce putem produce, să facilităm şi produsele româneşti, să valorificăm inteligenţa şi capitalul românesc. E important capitalul străin, dar vorbim tot mai puţin despre capitalul românesc. Avem foarte mulţi oameni care investesc în străinătate, dar mulţi din diaspora vor să investească în ţară, să se întoarcă şi să investească aici. Nu avem niciun inventar al resurselor naturale. Trebuie să ştim ce facem cu resursa umană, pentru că resursa umană se pierde şi trebuie să facem ceva să reducem această pierdere. Trebuie să găsim un echilibru între zone, să nu mai lăsăm pete de sărăcie maximă care să coexiste cu dezvoltarea maximă. Dacă nu am fi pierdut banii pe care i-am pierdut în ultimii ani am avea o dezvoltare destul de echilibrată. Forţa de muncă şi educaţia, sănătatea creează condiţiile unei ţări moderne", a mai spus Vasile Dâncu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel