Regulamentul Camerei Deputaţilor, publicat în Monitorul Oficial

Regulamentului Camerei Deputaţilor a fost publicat, miercuri,  în Monitorul Oficial, la o oră de la adoptarea acesteia de către plenul Camerei.

Deputații au adoptat, miercuri, cu 176 voturi "pentru" (PSD, ALDE, UDMR), 88 de voturi "împotrivă" (PNL, USR, PMP) şi 3 abţineri modificarea propriului regulament de funcţionare, astfel încât timpii de dezbatere a unui act normativ în acest for să fie reduşi semnificativ. Cu doar o oră înainte, comisia de regulament a Camerei Deputaţilor a adoptat cu 4 voturi "pentru" şi 3 voturi "împotrivă" un raport de admitere a modificărilor propuse la regulament.

"După ce timpul de dezbatere stabilit în funcţie de complexitatea raportului a fost epuizat, dezbaterea se încheie şi preşedintele de şedinţă supune votului amendamentele cuprinse în raportul comisiei, în următoarea ordine: în primul rând, se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele adoptate de comisie. Dacă niciunul dintre aceste amendamente nu a fost adoptat, se supun votului amendamentele respinse din raport, în ordinea înscrisă în acesta. Dacă unul dintre amendamente a fost acceptat de majoritatea deputaţilor prezenţi, celelalte amendamente se consideră respinse. Dacă niciunul din amendamentele din raport nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, se consideră adoptată forma iniţială", potivit  amendamentului adoptat de comisia de regulament la propunerea lui Eugen Nicolicea.

O altă modificare adusă regulamentului vizează modalitatea de alegere a preşedinţilor comisiilor permanente.

"Membrii comisiei pot respinge o singură dată, motivat, propunerea grupului parlamentar căruia i-a revenit funcţia, situaţie în care grupul parlamentar respectiv nominalizează o altă persoană, alegerea candidatului urmând procedura prevăzută la alin. (4)", se arată în noul text de la alineatul (8) al articolului 146 din regulamentul Camerei Deputaţilor.

[citeste si]

Deputaţii USR au formulat nu mai puţin de 6.623 de amendamente la regulamentul Camerei Deputaţilor, dar preşedintele comisiei de regulament, Eugen Nicolicea, a refuzat să le supună la vot.

Iniţiativa de modificare a regulamentului i-a aparţinut iniţial deputatului PSD Florin Iordache, dar propunerea sa a fost respinsă de comisie la începutul acestei săptămâni.

Social-democraţii au venit cu ideea modificării regulamentului Camerei Deputaţilor după ce miercurea trecută opoziţia a solicitat vot pe toate amendamentele admise şi respinse la legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, ceea ce a făcut ca durata şedinţei de plen a Camerei Deputaţilor a fie de aproape 13 ore.

Dezbaterile generale asupra modificării regulamentului au fost unele aprinse, opoziţia acuzând PSD, ALDE şi UDMR de practici nedemocratice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel