EXCLUSIV  RAPORT MCV. Ana Birchall, primele declarații. Tudorel Toader, vizat de critici

Ana Birchall FOTO AGERPRES
Ana Birchall FOTO AGERPRES

Ana Birchall urmează să facă primele declarații după publicarea raportului MCV privind România. 

DCNews va transmite principalele declarații. 

- Raportul are în vedere perioada noiembrie 2018 până în prezent. 

- Ne-am fi dorit cu toții un raport mai bun. Am luat notă de evaluarea CE privind stadiul îndeplinirii celor 12 recomandări din raportul din ianuarie 2017 și a celor 8 recomandări suplimentare din raportul din noiembrie 2018. 

- Raportul recunoaște îndeplinirea doar a două recomandări din 12, cea privind activitatea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizare, instituție aflată în subordinea Ministerului Justiției, și cea referitoare la modul de implementare de către ANI a sistemului PREVENT. 

- Se recunoaște continuarea progreselor în cadrul recomandărilor 3 și 5, din 2017. 

- Raportul este critic în ceea ce privește cele 8 recomandări din raportul MCV din noiembrie 2018. 

- Tonalitatea raportul distinge clar două perioade: noiembrie 2018- aprilie 2019, respectiv aprilie 2019 - prezent. n.r. perioada în care ministru al Justiției a fost Tudorel Toader vs. perioada în care ministru al Justiției a fost Ana Birchall. 

- În cea de-a doua perioadă analizată în raport, sunt cel puțin șapte aprecieri pozitive explicite la ministrul Justiției sau la Ministerul Justiției. (n.r. Ana Birchall a dat exemple din raport în acest sens)

- Apreciez că raportul reflectă, în general, într-o manieră obiectivă, situația de fapt și are un ton favorabil față de cel precedent în ceea ce privește activitatea Guvernului României, prin Ministerul Justiției, după finalul lunii aprilie 2019. 

- Este reflectat într-o lumină pozitivă angajamentul premierului României, luat în cadrul întâlnirii din iunie 2019, cu președintele și prim-vicepreședintele CE de a nu continua nicio reformă judiciară controversată. 

- Raport reține cu suficientă acuratețe modul în care fiecare instituție sau autoritate a statului român (...) și-a îndeplinit rolul.

- Personal, mă amărăște acest raport. Din punct de vedere al activității MJ, în partea a doua, pe mandatul meu, se remarcă într-o manieră pozitivă demersurile pe care le-am promovat.  

- Guvernul României, prin MJ, a prezentat, la nivel tehnic, în mod obiectiv și cuprinzător, Comisiei Europene progresele înregistrate în ultimii ani. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel