Psihiatru: Ponta, mitoman politic. Iohannis, ori vorbește, ori pierde

Pshihologul Florin Tudose  a făcut, într-o emisiune la Realitatea Tv,  portretul pshihologic al prezidențiabililor români. Victor Ponta trădează un comportament de "mitoman politic, cu o personalitate gonflată politic", care trăieşte într-o realitate paralelă, cea a propriilor dorinţe. În schimb, Klaus Iohannis trebuie să vorbească ca noi, a precizat psihologul Florin Tudose.

"Victor Ponta, ca mulţi politicieni, de altfel, nu e un unicat, preferă să discute cu noi vorbind despre o realitate care curge numai în capul acestuia. Se derulează doar în imaginarul lui. Când se încurcă, spune: 'N-am ce să discut! Nu vă pricepeţi! Mergem bine..'. Realitatea sa este una paralelă, una a dorinţelor sale. Tot timpul trăieşte în această realitate, iar asta-l va costa extraordinar de mult şi va fi tot un mare dezamăgit, aşa cum este Mircea Geoană. I se aseamănă tipologic", a spus profesorul Florin Tudose, într-o ediţie specială moderată de Denise Rifai.

"În jocul politic, în mişcarea aceasta de pe scena politică, câştigă cine este autentic. Cel care se va juca pe el, şi nu alt personaj, va câştiga", a spus Tudose.

"În ultimele zile, Ponta a început să meargă prin biserici. Bate bisericile patriei... Foarte frumos dacă-l animă vreun sentiment religios! Nu ar trebui s-o facă public. Etalarea credinţei în public este jenantă şi împotriva perceptelor Bisericii. (...) Am aflat că Ponta a participat la Revoluţie, că a fost bătut la Mineriadă, că a votat când nu avea vârsta de votare, acum aflăm că din copilărie, poate chiar dinainte de a veni pe lume, merge regulat la biserică. Ponta nu este un novice pe piaţa politică. Premierul îşi inventează propria biografie", mai spune Tudose.

Citește și: Cristian Diaconescu, profil de preşedinte, dar postul e de ales, nu de numit

"Ca un fel de diagnostic politic, rar s-a văzut un mitoman politic aşa de bine structurat şi de organizat. Se recreează, ca în "1984", al lui Orwell. Pozele de pe reţelele de comunicare se schimbă ca pe vrenmea lui Ceauşescu. Îşi completează cu imaginarul propriu cum crede că va fi mai bună imaginea lui, dar acest lucru nu face decât să deruteze alegătorul", explică psihologul, care atrage atenţia asupra faptului că premierul îşi dedublează personalitatea.

"Dedublarea personalităţii - e un caz unic în istoria politică a României, nu am văzut până acum aşa ceva, nu am văzut persoane care să voteze într-un fel ca premier, să trimită o lege pe care n-o votez pentru că eu, ca deputatul Ponta, nu sunt de acord cu legea premierului Ponta", spune Tudose.

În ceea ce priveşte intenţia premierului de a candida la Preşedinţie, Tudose susţine că face acest gest "ca şi când n-ar fi dorinţa lui".

Citește și: Ion Cristoiu: Klaus Iohannis, fără reacție la porcăria făcută de statistică

"Din păcate, o face ca şi cum nici n-ar fi dorinţa lui. Acesta e sentimentul, văzând cum se zbate. Mai simplu ar fi să facă un program, decât să spună tot timpul că ne va scăpa de Băsescu. (...) Cred că există şi vinovaţi exteriori. Vinovaţii din politică - personaje Adrian Năstase care l-a făcut "micul Titulescu din profil". Nu are nimic în comun cu el. L-a mai ajutat şi socrul său. Socrul său vrea pentru fiica sa un preşedinte în familie. Cred că e împins. A şi spus că nu vrea să candideze. Cum putem şti noi? Trebuie să ştim, noi, alegătorii, ce vrea viitorul preşedinte al României. (...) Am mai avut un preşedinte care trăia cu fantasma că o să ne ducă pe drumurile nebătute ale socialismului, unde nu mai fusese nimeni, şi acolo o să ne fie foarte bine... Până la urmă, acela a trebuit împuşcat pur şi simplu", încheie psihologul.

Referitor la Klaus Iohannis, verdictul pshihologului a fost unul extrem de dur: "Ori vorbește, ori pierde. Trebuie să vorbească ca noi. Este o personalitate masivă, inertă. Cugetă mult, tace ca primarul. De ce are nevoie să citească de pe prompter dacă Iohannis chiar crede în ceea ce spune (n.r.: referindu-se la dorințele prezidențiabilului ACL care prevăd lipsa scandalului și spectacolului politic.)"

Despre Elena Udrea, acesta a precizat că "Udrea seamănă cu Putin. Putin este cel care sare cu parașuta, merge cu motocicleta. Udrea greșește că se declară urmașul lui Băsescu. Elena Udrea e singurul care îl poate bate pe Victor Ponta pentru că este ca el, doar că ceva mai autentică: dacă zice că sare cu parașuta, sare."

Cât despre candidatul independent Monica Macovei, "așa rujata, machiată nu are șanse. Nu e autentică. Ar toate șansele dacă renunță la această imagine pe care o abordează în acest moment. Monica Macovei de fier are șanse, ar ieși lumea să o voteze, dar nu ar ieși să o voteze pe o Monica Macovei de catifea, îmbunătățită."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel