Proteste violente în Republica Moldova. Bătaie cu pietre și bastoane- LIVE TEXT

Sunt proteste în Chișinău. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă. Susținătorii Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, ai PLDM, PLR, şi ai Maiei Sandu s-au strâns de la 12:00 în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN). 

20:15- Au mai rămas 100 de protestari, pe care organizatorii îi îndeamnă să meargă acasă. 

17:45- Unii protestatari au ajuns la GBS. 

17:40- Chiril Lucinschi, deputat PLDM, spune că ei au îndemnat la proteste pașnice, subliniind că nu știe cum s-a ajuns la violențe. El a precizat că nu caută vinovați în această zi de sărbătoare și a îndemnat în continuare la pace. 

17:31- Tudor Deliu, deputat PLDM, spune că "Este umilitor și înjositor pentru o țară democratică. Cum pot polițiștii să apere o casă privată? Pe strada Bulgară sunt concentrați mai mulți polițiști decât la clădirea Guvernului. De ce poliția nu apără așa de bine casa mea sau pe a voastră? Strada Bulgară este un loc public și poliția nu are dreptul să împiedice accesul cetățenilor", potrivit deschide.md.  

17:14- Polițiștii au reținut protestatarii violenți, dar altercațiile au continuat. Polițiștii au aplicat forța, iar protestarii au răspuns aruncând cu pietre. Polițiștii au folosit bastoane de cauciuc și gaze lacrimogene, potrivit sursei citate. 

17:10- Protestatarii au scos dintre ei agitatorii și i-au dat pe mâna poliției. 

17:08- Chiar dacă polițiștii au întâmpinat manifestanții cu mesajul "Vă mulțumim că protestați pașnic!", după ce mulțimea de protestatari a încercat să treacă spre reședința lui Plahotniuc din strada Bulgară, polițiștii au intrat în forță și au împins mulțimea spre bulevardul Ștefan cel Mare, potrivit deschide.md.

Zeci de polițiști și reprezentanți ai forțelor speciale au întâmpinat protestatarii în centrul Chișinăului. Oamenii scandau "Jos regimul criminal" sau "Jos Plahotniuc!". Protestul s-a deschis oficial la ora 13:00. Organizatorii au chemat în număr cât mai mare oamenii în PMAN. Ei au anunțat că vor trimite un grup pentru a discuta cu Vladimir Plahotniuc, lider al PD, la putere în R. Moldova, pentru a-i transmite că ei sunt poporul și-și vor țara înapoi. Protestatarii denunță guvernul condus de Pavel Filip şi cer alegeri anticipate. Premierul Pavel Filip ar avea triplă cetăţenie - moldovenească, română şi rusă -, lucru interzis în Republica Moldova. 

În jurul orei 15:00, trei autocare și un autocamion au fost parcate în fața Global Business Center, unde-şi are biroul Vladimir Plahotniuc. Presa din Moldova transmitea că zeci de tineri suspecți au înconjurat clădirea. Aproape de ora 17:00, protestatarii se îndreptau spre spre Global Business Center, o clădire care găzduieşte mai multe companii deţinute de omul de afaceri Vladimir Plahotniuc, dar polițiștii au blocat intrarea pe strada Bulgară din bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, ceea ce i-a nemulțumit pe manifestanți. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel