Proiect scandalos în Parlament. Pădurile pot fi rase în numele turismului

Un proiect de lege pare să pecetluiască definitiv soarta pădurilor şi-aşa pe cale de dispariţie, după valul de tăieri ilegale din ultimii ani. 

Mai mulţi deputaţi propun modificarea codului silvic astfel încât toţi proprietarii de păduri să poată tăia jumătate din suprafaţa pe care o deţin, dacă vor să ridice hoteluri şi complexuri turistice. Singura condiţie e să împădurească, în altă parte, o suprafaţă similară. În plus, se încearcă şi modificarea articolului care interzicea categoric trecerea pădurilor din extravilan în intravilan. Organizaţiile de mediu consideră proiectul de lege o adevărată bombă pentru fondul forestier din ţara noastră, scrie capital.ro.

Primul pas al iniţiatorului a fost să permită trecerea în intravilan a pădurilor dacă acolo se construieşte un complex turistic sau o bază de agrement. Asta echivalează, practic, cu defrişarea pădurilor. În acest moment, codul silvic interzice trecerea oricărei suprafeţe împădurite în intravilan.

. Vicepreședintele Institutului pentru Dezvoltare și Inovare, Octavian Berceanu, spune că asta constituia siguranța că pădurile rămân ceea ce sunt și nu se transformă în cartiere rezidențiale, parcuri de distracții, în vile sau în orice altceva.

[citeste si]

Legea actuală limitează suprafața maximă care poate fi scoasă definitiv din fondul forestier pentru a face loc unei construcții la cinci la sută din totalul proprietății, dar nu mai mult de 200 de metri pătrați.

Deputatul Cătălin Rădulescu are intenția de a schimba această prevedere, astfel încât să poată fi tăiată până la 50% din suprafața totală pe care o deține proprietarul.

Octavian Berceanu, vicepreşedinte la Institutul pentru Dezvoltare şi Inovare: „Adică, dacă am 500 de hectare, pot scoate 250 de hectare din fondul forestier. Este fantastic şi nu găsim acest fundament nicăieri în legislaţia europeană, mai ales în momentele acestea când refacerea pădurilor este extraordinar de importantă la nivel european”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel