Primăria și Consiliul Local din Întorsura Buzăului, față în față în instanță

Primăria și Consiliul Local din Întorsura Buzăului, față în față în instanță  /  Sursă foto: Pixbay
Primăria și Consiliul Local din Întorsura Buzăului, față în față în instanță / Sursă foto: Pixbay

Primăria Întorsura Buzăului și Consiliul Local al orașului se vor întâlni în instanță în calitate de reclamant și pârât.

Primăria Întorsura Buzăului și Consiliul Local al orașului se vor întâlni în instanță în calitate de reclamant și pârât. Totul se leagă de o decizie a Curții de Conturi din 2017 și de o plată considerată nelegală, în valoare de peste 54.000 de lei. La mijloc este un contract care a prevăzut studiile și documentațiile pentru reabilitarea și modernizarea Căminului Cultural din Floroaia Mare. Chiar dacă, oficial, sunt pe baricade diferite în acest proces, ambele instituții își doresc, de fapt, același lucru: să recupereze banii de la firma care a făcut proiectarea la obiectivul de investiții amintit. Doar că, nu e așa simplu cum pare, pentru că firma implicată, dar și fostul primar susțin că nu e vorba de nicio plată nelegală. În plus, cei vizați nu sunt la prima întâlnire în fața judecătorilor. 

În cea mai recentă ședință, aleșii din Întorsura Buzăului au stabilit că Ileana – Ștefania Murea, consilier juridic în cadrul Aparatului de specialitate al primarului orașului Întorsura Buzăului „va reprezenta Consiliul Local al Orașului Întorsura Buzăului în fața instanței de judecată în dosarul nr. 1686/119/2020, precum și pentru efectuarea tuturor actelor procedurale necesare”, după cum se arată în hotărârea nr. 6/2021. 

La ce se referă dosarul 

Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că autoritățile întorsurene fac o nouă încercare de a recupera suma de 54.523 de lei de la firma S.C. ARENA ATELIER DE PROIECTARE S.R.L. din Brașov, bani pe care compania i-a primit de la primărie în trecut, pentru un contract care a prevăzut realizarea de documentații tehnice (DALI, proiect tehnic de execuție și asistență tehnică), dar pe care Curtea de Conturi i-a considerat, în 2017, „plată nelegală”. 

„În fapt, la data de 01.08.2014 a fost încheiat Contractul de prestări servicii nr. 10940 între Orașul Întorsura Buzăului și S.C. Arena Atelier de Proiectare S.R.L.-D. având ca obiect realizarea documentației tehnice pentru obiectivul de investiții „Reabilitare, consolidare, modernizare și extindere a Căminului Cultural Floroaia din orașul Întorsura Buzăului sat Floroaia, jud. Covasna”.

În urma efectuării misiunii de audit financiar, reprezentanții Curții de Conturi Covasna au constatat că au fost efectuate plăți nelegale din bugetul local, motivat de faptul că nu s-au respectat prevederile H.G. nr. 363/2010 privind aprobarea standardelor de cost pentru obiective de investiții finanțate din fonduri publice, nivelul maxim al cheltuielilor de proiectare și inginerie, exprimat în procente, fiind de 3% din valoarea investiției de bază. 

Aceste plăți nelegale au fost stabilite ca fiind diferența între valoarea cheltuielilor de proiectare stabilite prin Devizul general al obiectivului de investiții – 19.377 lei – și valoarea plăților efectuate în baza contractului de servicii nr. 10940/01.08.2014 încheiat cu S.C. Arena Atelier de Proiectare S.R.L. – 73.900 lei”, se arată în adresa pe care CL a transmis-o Tribunalului Covasna, unde se va judeca speța, cuprinsă în hotărârea 6/2021. 

Cu alte cuvinte, Curtea de Conturi spune că Primăria Întorsura Buzăului a plătit prea mulți bani firmei de proiectare, adică plătind cei 73.900 de lei, nu 19.377 de lei cât a fost inițial, fondul acordat pentru studii și proiecte a depășit pragul prevăzut de lege, de maximum 3% din totalul investiției – care a fost prevăzut la 853.878 de lei fără TVA, după cum se arată în Decizia 10 din 31 mai 2017, emisă de Curtea de Conturi a României – Camera de Conturi Covasna. 

De ce cheamă Primăria Întorsura Buzăului și Consiliul Local în instanță, nu doar firma

Acum, autoritățile locale se întâlnesc în instanță pentru că își doresc ca judecătorii să constate nulitatea parțială a unei hotărâri adoptate de CL cu privire la această speță, iar astfel, Primăria Întorsura Buzăului să poată cere înapoi banii de la firma S.C. Arena Atelier de Proiectare S.R.L. 

„Prin Hotărârea Consiliului Local al orașului Întorsura Buzăului nr. 74/27.11.2014 au fost aprobați indicatorii economici pentru obiectivul de investiții „Reabilitare, consolidare, modernizare și extindere a Căminului Cultural Floroaia din orașul Întorsura Buzăului sat Floroaia, jud. Covasna”, care prevedeau în Devizul general, la capitolul 3 Cheltuieli pentru proiectare și asistență tehnică, suma totală de 19.377 lei, respectiv 2,27% din valoarea investiției de bază.

Ulterior, prin Hotărârea Consiliului Local al orașului Întorsura Buzăului nr. 32/2016 s-a aprobat modificarea H.C.L. nr. 74/2014, iar în Devizul general, la Capitolul 3 punctul 3.3 Cheltuieli pentru proiectare și inginerie, a fost prevăzută suma de 73.900 lei.

Pornind de la prevederile H.G. nr. 363/2010 și raportat la H.C.L. nr. 74/2014, apreciem că se impune constatarea nulității absolute parțiale a art. 3 alin. (1) din Contractul de servicii nr. 10940/01.08.2014 încheiat cu pârâta S.C. Arena Atelier de Proiectare S.R.L., în sensul diminuării prețului de la 73.900 lei la 19.377 lei și obligarea acesteia la restituirea diferenței în cuantum de 54.523,00 lei și a accesoriilor aferente”, după cum se arată în adresa CL, găsită în hotărârea adoptată joia trecută. 

Cine plătește cei peste 54.000 de lei dacă nu firma?

Rămâne încă neelucidat cel puțin un „mister”: de unde vor fi recuperați cei peste 54.000 de lei dacă, din nou, instanța va constata că firma a respectat contractul asumat și nu trebuie să restituie banii? 

„Am încredere că instanța de judecată va da o soluție favorabilă pentru oraș de a recupera suma de la firma SC Arena Atelier de Proiectare și nu va fi nevoie de a atrage răspunderea unei persoane anume”, a spus, în concluzie, secretarul orașului Întorsura Buzăului, Maria - Magdalena Găitan. 

Noul proces, în care reclamantul este „UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALĂ ORAŞUL ÎNTORSURA BUZĂULUI”, adică Primăria, iar cei doi pârâți sunt „CONSILIUL LOCAL AL ORAŞULUI ÎNTORSURA BUZĂULUI” și firma „S.C. ARENA ATELIER DE PROIECTARE S.R.L.”, este programat să aibă loc vineri, 5 februarie, la Tribunalul Covasna, informează CovasnaMedia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel