Preşedinţiea română la Consiliul UE şi 90 de ani de la vizita Reginei Maria, sărbătorite la Palatul Regal din Madrid

O expoziţie fotografică integrată cu obiecte din arhiva bibliotecii Palatului Regal din Madrid, o conferinţă despre rolul Reginei Maria în diplomaţia românească şi un concert extraordinar susţinut de Cvartetul Enescu în Sala Coloanelor din Palatul Regal în data de 26 iunie vor marca încheierea preşedinţiei rotative a României la Consiliul Uniunii Europene şi împlinirea a 90 de ani de la vizita Reginei Maria în Regatul Spaniei, informează Ambasada României în Regatul Spaniei într-un comunicat de presă. 

Expoziţia este formată din fotografii inedite şi cărţi, precum şi documente referitoare la vizita Reginei Maria în Spania, pentru prima oară expuse publicului. Fotografiile provin de la Arhivele Naţionale ale României, în timp ce Biblioteca Palatului Regal va expune trei portrete ale Reginei purtând semnătura acesteia, o ediţie format mare, de lux a cărţii Reginei, My country, volumul Ode a la Roumanie par S.M. La Reine Marie de Roumanie şi albumul La Esfera, cu imagini ale Reginei din presa spaniolă.

Vor fi expuse şi documente ale Casei Regale spaniole privind organizarea vizitei Reginei în perioada martie-mai 1929. Expoziţia poate fi vizitată de publicul larg între 27 iunie şi 6 iulie doar pe bază de înscriere prealabilă la adresa http://bit.ly/exporeinamaria, accesul fiind gratuit. După inaugurarea expoziţiei, în Biblioteca Palatului Regal va avea loc o conferinţă despre rolul Reginei Maria în diplomaţia românească, eveniment care va fi deschis de către Gabriela Dancău, ambasadorul României în Regatul Spaniei, şi Alfredo Perez de Arminan y de la Serna, preşedintele Patrimoniului Naţional, organism public care se ocupă de administrarea şi întreţinerea bunurilor istorice ale Coroanei Regale a Spaniei.

De asemenea, vor avea intervenţii Alteţa Sa Regală Principele Consort al României, Radu Duda, curatoarea Beatrice Todireanu şi moderatoarea Oana Ursache, lector la Universitatea din Granada, alături de un public format din reprezentanţi ai mediului academic, cultural şi universitar spaniol.

Conferinţa va fi urmată de un concert extraordinar susţinut de apreciatul Cvartet Enescu, numit de presa de specialitate spaniolă ca fiind 'unul din cele mai semnificative din panorama muzicală actuală', format din Constantin Bogdănaş, Florin Szigeti - vioară, Vladimir Mendelssohn - violă, Dorel Fodoreanu - violoncel, în Sala Coloanelor de la Palatul Regal, cu un program care include compoziţii de George Enescu, Ludwig Van Beethoven, Antonin Dvořák şi Joaquín Turina.

Palatul Regal din Madrid este reşedinţa oficială a Regelui Spaniei, un monument emblematic şi unul din obiectivele turistice cele mai admirate din capitala Spaniei, fiind cel mai mare palat regal din Europa Occidentală. Relaţiile strânse dintre Casa Regală a Spaniei şi cea a României imprimă acestui spaţiu o valoare simbolică cu ocazia marcării celor 150 de ani Fondarea Casei Regale române şi a Statului român modern, se spune în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel