Postul Crăciunului. Ce spune preotul Constantin Necula

Preotul Constantin Necula, conferențiarul Facultății de Teologie ”Andrei Șaguna”, lansează un apel în prag de Post al Nașterii Mântuitorului: "să începem să postim prin a înțelege".

"Este greu să explici lumii moderne de ce este important să postești. Nu, nu este un simplu motiv de dietă. Părintele Arsenie Boca ne spune, într-un text minunat din Cuvinte Vii (Deva, 2006, p.146) : „De multe ori ne plângem împotriva limitelor noastre, împotriva condiției umane. Tânjirea după desăvârșire a omului ne dă dreptate. Dar întrebarea este dacă, în condiția noastră de acum, putem suporta desăvârșirea? De pildă ce-am face noi dacă am ști dinainte, cum știa Iisus, numai acest singur fapt: cât vom avea de suferit?".

Nu, Postul nu ne cheamă la suferință, amăreala vieții noastre amărăște postirea. Efortul de a fi echilibrat, decent și firesc este înscris în noi, chip al slavei lui Dumnezeu din fiecare. Dorințele noastre neloiale Evangheliei ne fac greoi la postit, cârcotași la binele lui Dumnezeu către noi și bârfitori unii altora. De aceea să începem să postim prin a înțelege. Postul Nașterii Domnului este linia de lumină ce unește istoria așteptării lui Mesia cu istoria de după Venirea Lui, purtând ca miez Taina Betleemului. Este modul de a întâmpina existența lui Dumnezeu cu propria existență, modelată după exigențele vieții pe care Cel ce vine le așază ca sens vieților noastre. Suntem născuți să trăim în pace, răbdare și respect, în cordialitate și bun simț. A posti înseamnă a ne aduce aminte că suntem oameni, a ne reaminti că taina Învierii noastre începe cu taina Nașterii Lui, a Dumnezeului nostru ce va pătimi, muri și învia pentru noi.

Citește și: Părintele Necula, mesaj către clasa politică. "Toate pramatiile conduc"

Postul Nașterii Domnului are și o valoare inclusă, cum i-ar spune economiștii. Vine un Copil, nu uitați de copii din jur, nu-i lăsați fără bucuria copilăriei, nu-i lăsați uitați. Aplecați-vă asupra lor cu dragoste, ei vor vesti dintâi, colindători de taină, clipa Betleemului prelungită în veșnicie. Nu le transmiteți tristețile și răutățile noastre, nu-i copleșiți în deloc surprinzătoarea noastră preocupare doar pentru cadouri. Ei sunt darul Crăciunului și nici un cadou nu le este mai de preț decât să-l cunoască pe Iisus Hristos, Pruncul în numele căruia se împodobesc brazi și se umplu de jucării camerele de joacă. Ajutați-i să-L vadă, să-L trăiască, să-L Bucure. Nu lăsați amăreala noastră să stingă dulceața prieteniei lor cu Dumnezeu. Sus inimile, să lucrăm sufletului mântuirea!", a scris părintele Necula în Tribuna.

Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut de către toți credincioșii, ține 40 de zile. Începe cu data de 15 noiembrie și sfârșește la 25 decembrie, lăsând sec în seara Sfântului Filip, pe 14 noiembrie.

Citește și: Părintele Necula, sfat prețios pentru tinerii căsătoriți

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy