Pod Tisa-Romania, trecere frontieră nouă. Ucraina, solicitare

Construcţia podului de beton peste râul Tisa, între România şi Ucraina, va contribui la dezvoltarea economică şi socială dintre judeţul Maramureş şi regiunea Transcarpatia.

Acesta s-a deplasat recent în Ucraina, la o întâlnire de lucru cu autorităţi ale administraţiei publice locale şi centrale, respectiv experţi, desfăşurată în localitatea Solotvino, pe tema construcţiei podului de beton armat peste râul Tisa, care urmează a fi ridicat între localităţile Biserica Alba şi Sighetu Marmaţiei.

"În cadrul întâlnirii a fost prezentat conceptul general şi proiectul construcţiei podului, contextul şi iniţiativele locale pentru deschiderea noului punct de trecere a frontierei româno-ucrainean, discuţiile purtate la nivel central pentru proiectul de acord dintre cele doua state, estimarea impactului de mediu al proiectului, realizarea lucrărilor topografice, geotehnice şi de conectare a podului la infrastructura rutieră din zonă. Am discutat şi clarificat cu ministrul ucrainean al infrastructurii, Vladimir Omelian, mai multe aspecte cu privire la construcţia podului, inclusiv despre propunerea părţii ucrainene pentru stabilirea în această lună a unei întâlniri cu conducerea Ministerului Transporturilor pentru semnarea documentelor în scopul de a proceda şi iniţia proiectul de construcţie a podului", a spus Vasile Moldovan.

Potrivit acestuia, partea ucraineană a solicitat ca punctul de trecere a frontierei româno-ucrainene sa fie unul comun din punct de vedere al controlului vamal, însă legislaţia europeană nu permite aceasta situaţie, deoarece Republica Ucraina nu este stat membru al Uniunii Europene. În context, oficialii ucraineni au făcut referire şi la obţinerea avizelor şi acordurilor necesare de la ministerele de resort pentru construcţia podului, respectiv a punctului de trecere a frontierei.

Vezi și: Augustin Lazăr, proces amânat. Când se va relua

Resurse financiare, asigurate de Ucraina

De asemenea, vicepreşedintele Administraţiei Regionale de Stat din Zakarpatia, Viktor Mikulin, a precizat că partea ucraineană va asigura resursele financiare pentru punctul de trecere a frontierei, construcţia tronsonului de drum aferent podului, dar şi cheltuielile pentru exproprierea terenurilor. Reprezentanţii părţii române au menţionat ca s-a obţinut avizul de mediu necesar pentru planul urbanistic zonal. Totodată, reprezentanţii celor două părţi au menţionat că nu au fost identificate probleme care să contribuie la blocarea proiectului de construire a podului.

Prefectul Vasile Moldovan a precizat că documentaţia pentru planul urbanistic zonal a fost depusă la primăria municipiului Sighetu Marmaţiei şi a fost identificat culoarul de expropriere în vederea implementării proiectului. Podul de beton peste râul Tisa, care va fi construit între localităţile Sighetu Marmaţiei şi Biserica Alba, va fi destinat doar traficului de autovehicule, iar pentru traficul pietonal va rămâne podul istoric ce leagă localităţile Sighetu Marmaţiei şi Solotvino.

Vezi și: Lazăr, anunț candidatură. Toader, imagine pe Facebook: Nicio asemănare nu este întâmplătoare

Întâlnire în Ucraina

La întâlnirea din Ucraina au participat, alături de prefectul Vasile Moldovan, diplomaţi ai Consulatului României la Solotvino, primarul Municipiului Sighetu Marmaţiei, Horia Scubli, conducerea Direcţiei Regionale Vamale, respectiv a Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontiera Sighetu Marmaţiei, conducerea Agenţiilor pentru Protecţia Mediului din Maramureş şi Satu Mare, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Maramureş, respectiv omologi din Ucraina.

Autorităţile române au transmis, la finalul întâlnirii de lucru, disponibilitatea reprezentanţilor Ministerului Transporturilor pentru o întâlnire cu omologii din Ucraina, în perioada aprilie-mai a.c., cu scopul de a stabili demersurile viitoare care trebuie întreprinse pentru realizarea proiectului. Cele două părţi au căzut de acord cu privire la faptul că necesitatea şi oportunitatea construcţiei podului de beton armat şi a punctului de trecere a frontierei va contribui la dezvoltarea relaţiilor economice şi sociale, respectiv culturale dintre judeţul Maramureş şi regiunea Transcarpatia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel