Pelerinaj de Sf. Parascheva. Credincioșilor li se cere să NU vină în autocare

Foto arhivă
Foto arhivă

Primarul orașului Iași, Mihai Chirica, a anunțat că autoritățile ieșene au luat măsuri speciale pentru organizarea pelerinajului de Sf.Parascheva. 

Edilul șef îi sfătuiește pe pelerini să nu vină la Iași cu autocarele deoarece astfel s-ar putea infecta cu virusul SARS CoV-2, scrie Mediafax. Primăria Iași a luat o serie de măsuri excepționale pentru organizarea în condiții de siguranță a procesiunii de Sf.Parascheva.

„Îi rog sincer să înțeleagă, nu este o măsură radicală în defavoarea unui pelerinaj, dar le recomand să nu vină în autocare, nu vor avea unde să le lase. Am stabilit că în maniera în care vor ajunge și cum vom fi și noi informați de către inspectoratele de Poliție și Jandarmi, vor fi transferați către rândul pelerinilor. Acolo se va organiza doar în șir indian, 1,5 metri între ei, cu balize medicale din 300 în 300 de metri unde va fi verificată în permanență temperatura și dezinfectați. Deplasarea va fi continuă, este interzisă apropierea de rând a oricăror altor persoane neautorizate, nu se va mai face distribuire de alimente. Problema noastră nu este că s-ar putea contamina aici, cred că pe drumul pe care îl vor parcurge pe drumul de la localitățile dumnealor de reședință către Iași, de aceea am recomandat evitarea utilizării autocarelor”, a declarat Mihai Chirica la Digi 24.

Județul cu aproape cele mai multe infectări

Județul Iași se află pe locul doi în clasamentul infectărilor cu Covid 19. De aceea, în următoarele zile au fost suspendate toate activitățile care nu au legătură cu procesiunea.

De asemenea, pelerinajul Sf. Cuvioase Parascheva de la Iași va ține mai multe zile decât de obicei. Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Iașilor a anunțat că moaștele vor fi scoase din Catedrala Mitropolitană încă de pe 8 octombrie.

„Pentru a se evita o concentrare a închinătorilor de-a lungul a doar câteva zile, racla cu moaștele Cuvioasei va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană și depusă în baldachinul special amenajat încă din data de 8 octombrie și va rămâne acolo timp de o săptămână, până pe 15 octombrie”, a precizat Biroul de presă al Arhiepiscopiei prin intermediul unui comunicat de presă.

O procesiune altfel 

Momentul tradițional „Calea Sfinților” va avea o altă desfășurare întrucât nu este permisă prezența mulțimilor de credincioși. Racla cu sfintele moaște va fi purtată de o mașină în procesiune pe străzile importante din toate cartierele orașului. Credincioșii din Iași vor putea astfel să privească și de la nivelul ferestrelor și al balcoanelor pelerinajul Sfintei Cuvioase Parascheva.

În locul în care se desfășoară pelerinajul vor fi amenajate căi diferite de intrare și de ieșire, vor exista măști, dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini, covorașe dezinfectante, iar pachetele cu iconițe și aghiasmă vor fi oferite cadou în condiții de igienă. Grupurile nu vor avea voie să staționeze în curtea catedralei, iar la slujba Sfintei Liturghii vor fi formate spații delimitate pentru un număr redus de persoane. Anul acesta nu vor fi aduse nici din țară, nici din străinătate alte moaște sau relicve sfinte, precizează reprezentanții Arhiepiscopiei Iașilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel