Patru metode prin care se luptă împotriva poluării fonice

Florin Răvdan / 28 oct 2019 / 09:06 Salveaza PDF Comentarii

Oraşele zgomotoase pot provoca pierderea auzului, insomnii, dar şi probleme la inimiă, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. 

Potrivit estimărilor, mai bine de două treimi din populaţia lumii va trăi în zone urbane până în 2050, aşa că transformarea oraşelor în zone sigure pentru locuit este extrem de importantă. 

Prima măsură, luată de Franţa 

 

În Franţa, vehiculele extrem de zgomotoase sunt trase pe dreapta de autorităţi, iar şoferii amendaţi, în timp ce într-una dintre suburbiile Parisului există chiar radare de zgomot, adică microfoane care pot localiza sursa unui zgomot puternic. Radarele de zgomot se conectează automat la sistemul autorităţilor, astfel încât cei care încalcă normele să fie amendaţi. 

Coreea de Sud, metodă inedită 

 

Sud Coreenii au găsit o altă metodă pentru a scăpa de zgomotul produs de trafic. Aici s-au introdus mai multe restricţii de viteză, pentru a reduce zgomotul. Spre exemplu, traversarea oraşului Joanju se face pe un drum de opt benzi, în linie dreaptă. 

Aplicaţie pentru locuri liniştite 

 

Specialiştii au dezvoltat chiar şi o aplicaţie prin intermediul căreia pot fi găsite cele mai linişte locuri din oraşe din toată lumea. Se numeşte Hush City App şi poate fi descărcată gratuit. 

În SUA, aparatele de suflat frunze pe combustibili fosili încep să fie deja interzise, în timp ce în Washington DC maşinile zgomotoase sunt interzise în oraş. 

Poluarea fonică este numită de specialişti "fumatul la mâna a doua", astfel că diminuarea fenomenului este necesară. 

 
 
 
View this post on Instagram

#noise #cities #life #world #quiet

A post shared by World Economic Forum (@worldeconomicforum) onOct 27, 2019 at 10:00am PDT

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25