Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Paradox: Austria, coridorul de intrare în UE pentru ruși. Răzvan Dumitrescu: ”Dau viză Schengen”. Cristian Diaconescu: Iar România le apără frontiera

Coridor de intrare în Schengen, creat de austrieci pentru ruși/ Foto: Pixabay
Coridor de intrare în Schengen, creat de austrieci pentru ruși/ Foto: Pixabay

Răzvan Dumitrescu și Cristian Diaconescu au vorbit la DC NEWS despre coridorul de intrare în Spațiul Schengen creat de austrieci pentru ruși.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, a fost invitatul jurnalistului Răzvan Dumitrescu în cadrul emisiunii Ce se întâmplă? de la DC NEWS. Cei doi au abordat subiectul respingerii aderării României la Spațiul Schengen, atrăgând atenția asupra faptului că Austria continuă să acorde vize cetățenilor ruși, oferindu-le astfel posibilitatea să intre nestingheriți în țările care fac parte din Schengen.

”Atenție, austriecii, declarație recentă, se opun opririi de la a primi viză cetățenii ruși. Puțini înțeleg însă că dacă rușii primesc viză de la austrieci, primesc o viză Schengen practic, cu care se plimbă în tot Spațiul Schengen. Odată ce au intrat cu viză în Austria, Austria dă viză Schengen, iar omul ăla poate să intre în Austria și să se ducă pe urmă să își vadă de treabă la Paris sau la Madrid, sau prin alte capitale ale Uniunii Europene, unde pot pune la cale, prin discuții, dialog și întâlniri, tot soiul de chestiuni.

Deci e limpede care este coridorul de intrare în Uniunea Europeană pentru ei. Adică e limpede, oamenii ăia dau viză Schengen. O fac în continuare, în timp ce România nu este în Schengen. În timp ce România nu este în Schengen, din cauza celor care dau viză rușilor, ca să fie foarte limpede situația. E cumva un paradox, dar dacă stăm și ne uităm bine nu cred că e paradox, cred că face parte din jocul ăsta", a declarat jurnalistul Răzvan Dumitrescu.

Cristian Diaconescu: Un alt paradox

"Asta este realitatea. Cum, un alt paradox, care mi se pare în egală măsură relevant este acela că în acest moment, practic, România apără frontiera Schengen, fizic, geografic, frontiera NATO și frontiera Uniunii Europene. Blochezi o decizie politică, din partea Austriei sau din partea Olandei, dar cred că și cu participarea din spate a altora, practic neglijând ideea că această țară, România adică, cheltuie 2,5% din PIB tocmai pentru a ne proteja pe noi toți. Scutul antirachetă din România protejează mai degrabă alte țări decât România pentru că în mod evident în ceea ce privește rachetele balistice din Crimeea, este o problemă", a spus Cristian Diaconescu.

"Eu mă uit în felul următor la chestiunea asta cu Schengen. Văd că toată lumea zice da, dar fiecare constată că ne împiedicăm și nu intrăm. E doar Austria la mijloc sau sunt și alte state care zic sau gândesc în felul următor: "Bine că au făcut ăștia ca să nu fim noi nevoiți să ne expunem. Bine că au pus ei veto ca să nu fim nevoiți noi să ne expunem"?", a întrebat Răzvan Dumitrescu.

"De regulă așa se face", a răspuns Cristian Diaconescu.

"O astfel de decizie poate fi semi-blocată de o minoritate de blocaj de patru state"

"Cam câți ar fi de partea Austriei, fără să aibă și declarație de susținere în momentul acesta?", a întrebat Răzvan Dumitrescu.

"Voi spune ceva ce nu am spus în alte părți. Absolut excepțional în structurile Uniunii Europene, dar mai ales în Consiliu, în zonele de decizie, se poate intra la decizia calificată, asta însemnând 55% din state și 65% din teritoriu. Este foarte  greu de obținut, dar teoretic se poate, e în tratat. O astfel de decizie poate fi semi-blocată, în anumite contexte destul de complicate, de o minoritate de blocaj de patru state. Deci acum transgresați un pic la ceea ce se întâmplă.

Deci, este posibil, dacă nu au apelat în niciun fel, nici măcar nu au anunțat ideea, cei de la București, să știe că mai există patru state care chiar și în această situație ar genera o minoritate de blocaj (...) Problema este mult mai serioasă și un alt argument, după părerea mea, funcțional, este că practic dacă analizăm situația, Bucureștiul a intrat în sala de discuții a Consiliului JAI, încercând probabil în sală să forțeze o decizie. Nu se face așa ceva", a spus Cristian Diaconescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel