Orban recunoaște: A discutat cu Iohannis STRATEGIA de după referendum, la Cotroceni

Ludovic Orban - Klaus Iohannis
Ludovic Orban - Klaus Iohannis

Președintele PNL Ludovic Orban a spus, după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, că "referendumul este fundamental pentru evoluția ulterioară a societății românești".

"Considerăm fundamental referendumul inițiat de Președintele României, Klaus Iohannis, pentru evoluția ulterioară a societății românești. Asaltul infractorilor asupra independenței justiției trebuie să înceteze. Trebuie corectate toate stricăciunile provocate de majoritatea PSD-ALDE asupra funcționării normale a unei justiții într-o societate democratică", a declarat Ludovic Orban.

Garantează implementarea unui rezultat care este doar consultativ

"Partidul Național Liberal este alături de Președintele României și va susține cu toată forța reușita acestui referendum. Alături de Președintele României îi chemăm pe toți românii să decidă clar, că în România, infractorii care săvârșesc fapte de corupție vor fi condamnați și nu vor fi iertați sub nicio formă, orice majoritate parlamentară sau guvernamentală ar încerca să facă acest lucru. De asemenea, îi chemăm pe români să fie alături de Președintele României și de Partidul Național Liberal pentru a spune limpede că nu mai este permisă emiterea de OUG, cum au fost OUG 13, OUG 7, OUG 90, OUG 92, toate, niște acte normative ticăloase, care nu au urmărit nimic altceva decât să-i scape de pușcărie pe cei care au săvârșit infracțiuni de corupție și care odată ajunși la putere, în loc să servească interesul public, au folosit puterea publică pentru a încerca să scape de consecințele faptelor de corupție pe care le-au săvârșit. Garantăm românilor că voința exprimată la acest referendum reprezintă pentru noi o obligație de transpunere a acestei voințe în modificarea Constituției și modificarea legislației, astfel încât să garantăm că voința românilor va fi respectată și ea va fi transpusă în Constituție și în legislația românească".

Țintă: modificarea Constituției

"Prin procedura de revizuire a Constituției. Inițiind, peste tot unde va fi necesar, fie procedură de revizuire a Constituției, fie modificarea cadrului legislativ. De altfel, Partidul Național Liberal a fost extrem de activ în această privință. Pot să vă spun că în privința OUG, Partidul Național Liberal a inițiat un proiect de lege, care să permită controlul constituțional prealabil în cazul OUG și la solicitarea altor entități decât Avocatul Poporului. Am încredere că și dacă acest Parlament, care este încă majoritar împotriva independenței justiției, împotriva democrației și susține infractorii. Românii vor ști să aleagă, la viitoarele alegeri, un Parlament care să ducă la o modificare constituțională, într-adevăr, conformă voinței care va fi exprimată de cetățenii români cu ocazia acestui referendum", a mai spus președintele PNL.

"Nu am discutat despre campanie"

"În cadrul discuției oficiale pe care am avut-o cu Președintele României, am discutat despre importanța acestei teme, despre faptul că trebuie chemați românii să stopeze această agresiune sistematică, care este provocată de niște oameni certați cu legea, de oameni care au săvârșit infracțiuni, care au fost condamnați sau urmează să fie condamnați. Să oprim acest asalt agresiv asupra independenței justiției și a bunei funcționări a instituțiilor din domeniul justiției. De asemenea, am discutat de consecințele aprobării referendumului și de modalitățile prin care trebuie să facem ca voința românilor să fie respectată. Nu am discutat detalii legate despre campanie, dar vă spun ceea ce spune legea și anume că odată ce Președintele a convocat un referendum, Președintele poate să facă această campanie pentru susținerea referendumului", a mai spus Orban.

Nu pot să-i oprească pe români să voteze

"În conformitate cu legea actuală, referendumul și alegerile pentru Parlamentul European se desfășoară în aceeași secție de votare, ca atare, cetățeanul care se prezintă la vot, va primi un buletin pentru alegerile pentru Parlamentul European și un buletin de vot pentru referendum. Nu vedem niciun motiv pentru ca această stare de lucruri să fie schimbată și nu credem că poate fi justificată de majoritatea guvernamentală orice modificare a legislației în domeniu, care să afecteze dreptul cetățenilor de a se exprima, dar oricâte chichițe, oricâte obstacole procedurale vor încerca să găsească, nu pot să-i oprească pe români să voteze. Oamenii s-au săturat și lucrul aceasta îl simțim din fiecare întâlnire pe care o avem cu românii, s-au săturat de această stare tensiune, de această permanentă agresiune care este provocată de cei aflați la putere numai cu scopul de a pune punct luptei anticorupție și de a-i scăpa pe aceia care au săvârșit infracțiuni de corupție. Mai mult de o majoritate zdrobitoare a românilor este categoric pentru a interzice amnistierea și grațierea faptelor de corupție, de altfel, așa este normal într-o societate. Nu putem încuraja pe cei care ajung la putere să le spunem, domnilor, puteți fura liniștiți că o să vină PSD-ul la putere și o să vă dea amnistie și grațiere. Orice deținător de putere actuală și orice om care vrea să dețină o funcție publică, o funcție politică în statul român, trebuie să știe clar că există toleranță zero față de corupție", a susținut Ludivic Orban.

Au discutat despre justiție, dar nu și despre procurorul general

"Din punctul nostru de vedere, așa cum sunt temele stabilite de președinte, cred că nu este necesară prezentarea unor opinii legate de întrebări. Suntem convinși că președintele are întrebările formulate, care rezultă în mod clar pentru orice om care înțelege temele respective, înțelege cum vor arăta întrebările. Am discutat despre faptul că românii susțin categoric temele propuse. Românii sunt clar de partea Președintelui și a punctelor de vedere susținute odată cu convocarea acestui referendum. Suntem convinși că românii vor veni în număr foarte mare la vot și își vor exprima voința, pentru că referendumul permite fiecărui român să decidă direct asupra evoluției societății românești în teme fundamentale pentru societatea românească. Am discutat strict pe problematica justiției, pe problematica modalităților în care putem să stopăm odată pentru totdeauna acest asalt al infractorilor împotriva bunei funcționări al sistemului de justiție. Nu am discutat despre procurorul general al României", a mai spus președintele PNL.

Întrebat despre solicitarea adresată de președintele Klaus Iohannis, Parlamentului, pe tema referendumului, președintele PNL a spus: "Considerăm că această solicitare trebuie dezbătută de Parlament și Parlamentul să exprime un punct de vedere, pentru că nu putem accepta ca cei doi președinți ai celor două Camere să decidă în locul tuturor parlamentarilor ai Camerelor reunite, pentru că dacă îi lăsăm pe Dragnea condamnat și încă o dată condamnat și de asemenea, pe Tăriceanu, care fuge de Justiție și se ascunde de răspunderea pe care o are pentru faptele comise, în spatele complicilor lui din PSD, complăcându-se în nefinalizarea procedurii privind cererea urmării penale împotriva lor, deci, dacă îi lăsăm pe Dragnea și pe Tăriceanu să decidă, nu ajungem nicăieri. Aici ne vom bate ca Parlamentul în ansamblul său să se pronunțe asupra temelor propuse de președinte".

Vezi și: Orban, prins în offside. Dublă măsură în realitate şi în discurs

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel