Oamenii de ştiinţă, AVERTISMENT. În toiul războiului din Ucraina, o altă ameninţare pândeşte

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Pe măsură ce războiul din Ucraina se extinde, un grup de cercetători avertizează că lumea nu poate pierde din vedere o altă ameninţare importantă: încălzirea globală. 

Schimbările climatice afectează orice aspect al vieţii pe Pământ, arată un nou raport al Departamentului de Schimbări Climatice al ONU. 

"Raportul prezentat acum este un atlas al suferinţei umane şi o acuză la adresa leadership-ului eşuat în ceea ce priveşte clima. Oamenii şi planeta sunt loviţi din ce în ce mai tare de schimbările climatice", a transmis Antonio Guterres, secretarul general al ONU, conform ABC News..

"Dovezile la nivel global sunt fără echivoc. Schimbările climatice sunt o ameninţare la bunăstarea oamenilor şi la sănătatea planetei. Orice întârziere în luarea de acţiuni la nivel global înseamnă închiderea rapidă a unei ferestre pentru asigurarea unui viitor locuibil al planetei", a spus şi Debra Roberts, reprezentantul departamentului care a realizat raportul. 

"Începând de azi, orice acţiune, orice alegere, orice decizie contează. Pentru că fiecare dintre ele ne pot duce mai aproape sau mai departe de o lume sustenabilă şi rezistentă la schimbări climatice", arată raportul. 

Şanse mari ca temperatura globală să crească periculos 

Conform ONU, şansele ca temperatura globală să crească cu mai mult de 1,5 grade Celsius sunt peste 50%. Orice creştere peste acest nivel va avea un impact ireversibil asupra populaţiei şi mediului. 

Astfel, conform raportului, în viitor ar urma ca omenirea să se confrunte cu o lipsă a surselor de apă, cu o criză alimentară şi cu morţi premature din cauza expunerii la temperaturi excesive. 

Comparativ cu epoca pre-industrială, temperatura globală a crescut deja cu peste 1,1 grade Celsius. Conform ONU, între 3,3 şi 3,6 miliarde de oameni locuiesc în zone extrem de vulnerabile la schimbările climatice, adică aproape jumătate din populaţia globului. 

Studiu îngrijorător: Ploaia va înlocui ninsoarea în Arctica. Când se va întâmpla

Potrivit unui studiu, ploaia va înlocui ninsoarea în Arctica, pe măsură ce criza climatică va încălzi calota glaciară nordică a planetei. Modelele climatice arată că schimbarea se va produce cu zeci de ani mai repede decât se credea, cu implicaţii „profunde”, relatează Mediafax.

În Arctica, în prezent, cade mai multă zăpadă decât ploaie. Dar, potrivit studiului, această situaţie se va inversa, urmând ca, până la sfârşitul secolului, toate terenurile şi aproape toate mările din regiune să primească mai multă ploaie decât zăpadă, dacă temperatura globală se încălzeşte cu 3 grade Celsius, potrivit The Guardian.

VEZI MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel