O nouă insulă a apărut în Oceanul Pacific

O nouă insulă a apărut în Oceanul Pacific / Foto: Pexels
O nouă insulă a apărut în Oceanul Pacific / Foto: Pexels

O nouă insulă s-a format în Oceanul Pacific.

În sud-vestul Oceanului Pacific, o creastă a fundului mării cu cea mai mare densitate de vulcani subacvatici din lume se întinde din Noua Zeelandă până în Tonga. Pe 10 septembrie 2022, unul dintre acești vulcani subacvatici s-a trezit. De atunci, muntele submarin Home Reef din Insulele Centrale Tonga a ejectat în mod repetat revărsat lavă și a decolorat apa din jur, scrie SciTechDaily.

La unsprezece ore după ce a început erupția, o nouă insulă s-a ridicat deasupra suprafeței apei. Operational Land Imager-2 (OLI-2) de pe Landsat 9 a surprins această vedere în culori naturale, o insulă tânără, pe 14 septembrie 2022. În aceeași zi, cercetătorii de la Tonga Geological Services au estimat că suprafața insulei este de 4.000 de metri pătrați și altitudinea la 10 metri deasupra nivelului mării. Până pe 20 septembrie, suprafața insulei a crescut la 24.000 de metri pătrați. Noua insulă este situată la sud-vest de Insula Late, la nord-vest de Mo‘unga‘one și la nord-est de Hunga Tonga-Hunga Ha‘apai.

Home Reef se află în zona de subducție Tonga-Kermadec, o zonă în care trei plăci tectonice se ciocnesc la cea mai rapidă graniță convergentă din lume. Placa Pacificului de aici se scufundă sub alte două plăci mici, producând una dintre cele mai adânci tranșee ale Pământului și cele mai active arcuri vulcanice.

Lumea nu e pregătită pentru următoarea super-erupție a unui vulcan, avertizează oamenii de știință

Se ştie că unul dintre pericolele cele mai mari vine de la asteroizi, precum cel suspectat că a devastat dinozaurii acum 65 de milioane de ani. În timp ce încercăm să anticipăm ziua apocalipsei, oamenii se pregătesc în moduri pe care dinozaurii nu ar fi putut, cu investiții în monitorizarea asteroizilor și chiar în devierea lor. Dar, așa cum subliniază doi cercetători într-un nou studiu din revista Nature, nu ar trebui să lăsăm problema asteroizilor să umbrească un alt pericol colosal care pândește sub nasul nostru: vulcanii. „În următorul secol, erupțiile vulcanice la scară largă au șanse de a avea loc de sute de ori mai mult decât impacturile de asteroizi și comete, luate împreună”, scriu Michael Cassidy, profesor de vulcanologie la Universitatea din Birmingham, și Lara Mani, o cercetătoare la Centrul de Studiu al Riscului de la Universitatea din Cambridge.

Deși pregătirea pentru asteroizi este prudentă, facem prea puțin în legătură cu evenimentul mai probabil al unei „super-erupții” vulcanice, susțin Cassidy și Mani. Guvernele și agențiile globale cheltuiesc sute de milioane de dolari anual pentru apărarea planetară, scriu ei, inclusiv un nou experiment din SUA pentru a evita rocile spațiale. Cassidy și Mani notează că nu există nicio investiție comparabilă pentru pregătirea unei super-erupții a unui vulcan.

Vulcanii pot fi mai puțin periculoși decât sferele de foc din spațiu, dar acesta este un motiv în plus pentru a le da atenție: vulcanii, spre deosebire de asteroizi, sunt deja aici pe Pământ. Sunt împrăștiați pe toată planeta, adesea acoperiți cu peisaje pitorești, dar cu un potențial distructiv. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel