O familie din România, amendată pe aeroport în Germania pentru că şi-au făcut copilul să lipsească de la şcoală. Autoritățile de la București, sesizate

Fotografie creată de Riccardo, de la Pexels
Fotografie creată de Riccardo, de la Pexels

Un cuplu din România a fost amendat în Germania, chiar pe aeroport, din cauza copilului. Autorităţile germane au anunţat situaţia şi la Bucureşti, iar părinţii vor afla curând cuantumul amenzii. 

Pe aeroportul Allgau din Memmingen, familia care călătorea din România a fost interogată de poliţia germană la debarcare cu privire la scopul călătoriei şi la motivul pentru care alături de ei se afla şi un minor, în condiţiile în care acesta ar fi trebuit să fie la cursuri. 

Ce drept al copilului au încălcat părinţii

Poliţiştii germani au constatat că cei doi români încalcă dreptul la şcolarizare obligatorie al copilului, având în vedere faptul că în România nu este vacanţă în această perioadă. A fost notificată şi autoritatea şcolară responsabilă din Bucureşti, scrie Ştiri Diaspora. Ulterior, trebuie notificată primăria, care va stabili cuantumul amenzii pentru cei doi. 

Te-ar putea interesa şi Școlile pot plăti profesori din alte unități de învățământ pentru orele de remediere

Legea există şi în România, dar nu o aplică nimeni

Conform legii, părinţii ai căror copii lipsesc nemotivat de la şcoală pot fi amendaţi cu până la 5000 lei. Nu există, însă, niciun caz în România în acest sens. 

De altfel, legea spune şi la ce vor fi folosiţi banii din amendă, dar şi că părinţii pot fi sancţionaţi şi altfel, nu doar prin amendă. 

"Părintele sau tutorele legal instituit este obligat să ia măsuri pentru asigurarea frecvenţei şcolare a elevului, pe perioada învăţământului obligatoriu. Nerespectarea acestei prevederi din culpa părintelui sau a tutorelui legal instituit reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 500 si 5000 RON sau muncă echivalentă în folosul comunităţii, prestată de părinte sau de tutorele legal instituit.

Te-ar putea interesa şi Programa școlară, mult prea încărcată. Sorin Cîmpeanu, anunț pentru elevi. Urmează modificări

Amenzile sau munca în folosul comunităţii sunt aplicate de primărie, la sesizarea directorului unităţii de învăţământ. Banii astfel obţinuţi pot fi utilizaţi exclusiv în folosul învăţământului preuniversitar", mai transmite sursa citată. 

CITEŞTE ŞI Românii, europenii care lipsesc cel mai puţin de la muncă. Pierderi de sute de mii de euro pentru companii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel